Maandag wordt er verder onderhandeld, over de laatste loodjes

VVD-leider Mark Rutte komt naar buiten na de formatieonderhandelingen met de PvdA op het Binnenhof. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De VVD en de PvdA gaan maandag weer verder met onderhandelen over het regeerakkoord. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vanavond. Vanaf 13.00 uur zitten de informateurs en onderhandelaars maandag weer met elkaar om tafel.

Mogelijk wordt begin volgende week een definitief akkoord bereikt. De formatie zou zich inmiddels in de laatste fase bevinden. Plannen liggen waarschijnlijk al bij het Centraal Planbureau. Waarschijnlijk wordt de uitkomst hiervan volgende week aan de VVD en PvdA bekendgemaakt. De partijen aan de onderhandelingstafel zullen daarna de laatste wijzigingen in het akkoord aanbrengen, alvorens ze het naar hun fracties sturen in de Kamer.

Vanavond werd er in alle stilte door onderhandeld:

Samsom en Rutte hebben zich vanavond tijdens een korte ontmoeting met de pers aan de strikte radiostilte gehouden. Over de inhoud van een eventueel concept-akkoord zeiden ze niets.

Wel zijn er verschillende maatregelen gelekt. Zo werd vandaag bekend dat is afgesproken dat de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen wordt beperkt. Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek jaarlijks met een half procent verminderd. Ook wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking, oplopend tot een miljard euro. De zorgtoeslag vervangen door inkomensafhankelijke ziektekostenpremies.

Verder zou het nieuwe kabinet met dertien ministers een extra minister gaan tellen, schrijft Novum. In het kabinet zou onder meer plaats zijn voor de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher. Aan de zijde van de VVD keren vermoedelijk alle ministers terug met uitzondering van Uri Rosenthal.

Rutte en Samsom gaan maandag “tot het gaatje”, zegt NOS-verslaggever Ferry Mingelen:

Lees hier een uitgebreid artikel over de maatregelen uit het akkoord die tot dusver naar buiten zijn gekomen.