Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Lodewijk Asscher wordt vicepremier en minister van Sociale Zaken

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wordt vicepremier in het kabinet Rutte II. Foto ANP / Koen van Weel

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wordt vicepremier en minister van Sociale Zaken in het tweede kabinet-Rutte. Dit is bevestigd aan de politieke redactie van NRC Handelsblad door goed ingevoerde bronnen.

De naam van Lodewijk Asscher als minister in het tweede kabinet Rutte zingt al geruime tijd rond, maar Asscher heeft altijd gezegd sowieso tot 2014 wethouder in Amsterdam te willen blijven.

Eerder werd er vanuit gegaan dat Samsoms rechterhand aan de formatietafel, Jeroen Dijsselbloem, vicepremier zou worden.

De formatie bevindt zich inmiddels in de eindfase. De partijen hebben in hoofdlijnen een akkoord bereikt, dat dit weekend door het Centraal Planbureau zou worden doorgerekend. Samsom en Rutte houden ondertussen vast aan de radiostilte. Ze weigeren in te gaan op maatregelen die de afgelopen dagen zijn uitgelekt in de media.

Opmerkelijk dat Asscher niet aan formatietafel zat - niemand nog zeker van post’

NRC-politiek redacteur Erik van der Walle in een reactie:

Asscher is een groot PvdA-talent op het hoogtepunt van zijn succes. Hij heeft het uitstekend gedaan in Amsterdam en zeker voor die stad zal dit nieuws niet als een verrassing komen. Ook qua timing komt de post op een goed moment, omdat hij nu nadacht over een nieuwe termijn als wethouder, na 2014.

Opmerkelijk is wel dat hij niet aan de formatietafel zat en dus niet betrokken is geweest bij de onderhandelingen. Normaal gesproken zit de vicepremier daarbij.

Jeroen Dijsselbloem, die wél aan de onderhandelingstafel zit, werd eerder getipt als vicepremier, maar wordt de laatste dagen veelal genoemd als minister van Financiën. Als dat zo zou zijn, dan is het een prettige consequentie dat hij het vicepremierschap niet hoeft te combineren met Financiën, een post die steeds zwaarder is geworden door de aanhoudende problemen in de eurozone.

Maar, niets is nog zeker. De lijstjes met mogelijke bewindslieden kunnen nog wisselen tot op het laatste moment. Ze zijn nu bijvoorbeeld nog aan het kijken of er wel voldoende vrouwen bijzitten. Op Rutte en Asscher na is niemand op dit moment zeker van een post.

Deze benoemingen lijken vrijwel vast te staan

NRC Handelsblad schrijft vandaag op de voorpagina dat de volgende benoemingen in het kabinet vrijwel vast staan:

  • Kamerlid Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken);
  • Vicefractievoorzitter Dijsselbloem (PvdA, Financiën);
  • Oud-partijvoorzitter Ploumen (PvdA, Hulp en Handel);
  • Oud-staatssecretaris Bussemaker (PvdA, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap);
  • Kamerlid Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken).

Bij de VVD is nu zeker dat Uri Rosenthal niet terugkeert in het kabinet. Voor het overige houdt premier Rutte zoveel mogelijk vast aan zittende bewindslieden en bestaande portefeuilles, zoals:

  • Schippers (Volksgezondheid);
  • Opstelten (Veiligheid en Justitie);
  • Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).