Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Juinen

Youp

Waarom word ik nou toch zo lacherig van dat hele Roermondverhaal? Omdat ik de hele week de onnavolgbare Koot & Bie over mijn televisie zie sjouwen? Zou zomaar kunnen. Juinen dus.

Heerlijk detail dat die inmiddels gevallen wethouder Jos van Rey een mooiere kamer in het stadskantoor had dan de burgemeester. De mooiste kamer zelfs. Dit zegt alles over Jos en eigenlijk nog meer over die burgemeester. Toch een beetje een sukkel. Deze sukkel zou worden opgevolgd door een andere sukkel, een vriendje van Van Rey. Jos moest namelijk de baas van Roermond blijven en wilde daarom een VVD-vazal aan dat baantje helpen. Dus speelde hij naar goede Limburgse traditie wat vragen en antwoorden aan partijgenoot Ricardo Offermans door.

Deed Jos dit allemaal vanuit die mooiste kamer in dat stadskantoor? Het gebouw waar de gemeente zo goed als zeker een paar miljoen te veel voor heeft betaald? Aan wie? Aan een vriendje van Van Rey natuurlijk. Piet van Pol heet deze meneer en is bijzonder geestig. Op zijn website schrijft hij namelijk: ‘Van Pol & Van Horen Vastgoed BV is een kleine en toegankelijke organisatie. Een platte organisatie die een directe en efficiënte werkwijze mogelijk maakt. Binnen de diverse projecten wordt nauw samengewerkt met zorgvuldig gekozen en geselecteerde samenwerkingspartners. Door deze samenwerking heeft Van Pol & Van Horen Vastgoed BV feitelijk alle expertise in huis om projecten van ontwikkeling tot en met verkoop en verhuur succesvol te realiseren.’ Als dit geen humor is? Van Rey zit trouwens ook nog in het bestuur van het Rampenfonds Limburg. Ze maken het voor cabaretiers en columnisten eigenlijk te gemakkelijk.

Zelf had ik ooit een dampende aanvaring met de schouwburgdirectie in Roermond. De directeur had een kleine honderd kaarten onttrokken aan de verkoop en die aan zijn golfvriendjes gegeven. Ik wil dat iedereen naar mijn voorstelling kan en dat er geen voorkeursbehandeling is. Zeker niet voor kakkers. Het werd een zinloze discussie waarin ik tegen een bierkaai vocht. Een Limburgse bierkaai.

De directeur vond het volstrekt normaal dat hij onder de toonbank kaarten aan vriendjes verkocht. Hij had daar zelfs recht op. Als dat niet meer kon? Ik keek de man verbijsterd aan en voelde Juinen, Juinen en nog eens Juinen. Handjeklap onder een vers getapt biertje. Ik heb die avond, ook voor de kakkers, gewoon gespeeld en daarna gezegd dat ik voorlopig even om Roermond heen fiets. Dat is best jammer want ik speelde er graag en had er zeker nu met veel plezier een uurtje langer op het podium gestaan.

Maar mede door mijn toenmalige ervaring met de theaterdirectie was ik deze week dus niet verbaasd toen de puist van Jos openbarstte en de pus uit de wond spoot.

Ik vrees dat er nog veel meer komt en dat er door een kundige chirurg goed gesneden moet worden. Geamputeerd zelfs.

Leuk hoe die Van Rey en Offermans enigszins gepikeerd reageerden. En vrolijk dat de vrouw van Jos van Rey nog niet zo lang geleden op Siciliaanse wijze een rotte vis bij een journalist van De Limburger door zijn brievenbus heeft gegooid. De vis was verpakt in de krant waarin een lelijk stuk over Jos stond. Hoe doet zij dat deze week? Volgens mij moet ze de hele visafslag opkopen.

Wat zal de ex-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermans gaan doen? Geen idee, maar die heeft ongetwijfeld genoeg invloedrijke golfvriendjes om snel weer ergens aan de bak te komen. De gemeente Lingewaard schijnt een nieuwe burgervader te zoeken. Daar is net de kleine krabbelaar Harry de Vries het stadhuis uitgetrapt omdat hij nooit gemaakte kilometers declareerde.

Als ik een toneelstuk zou schrijven en een Hollandse sjoemelaar nodig had dan zou ik hem onmiddellijk Harry de Vries noemen. En hem inderdaad laten struikelen over een niet gereden ritje naar Rotterdam en twee valse koffiebonnen. Wat een armoe!

En Van Rey? Die kan het beste naast Lance Armstrong gaan wonen. Daar komen binnenkort wat pandjes vrij. Ik denk dat zijn vriend Pietje van Pol wel iets kan regelen.