Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Berlusconi krijgt een jaar opgelegd, maar de kans dat hij de bak in moet is klein

De voormalige premier van Italië Silvio Berlusconi is veroordeeld tot een jaar cel wegens belastingfraude, zo oordeelde de rechter in Milaan. Berlusconi gaat in hoger beroep. Omdat de zaak volgend jaar verjaart is de kans dat hij naar de gevangenis moet heel klein.

Update 20:15 uur: De aanvankelijke straf van Berlusconi was vier jaar, maar de rechter heeft dit verlaagd naar één jaar door een amnestiewet uit 2006, meldt de BBC.

Berlusconi zou persoonlijk betrokken zijn geweest bij fraude en belastingontduiking door zijn bedrijf Mediaset. Dat bedrijf verkocht in de jaren negentig televisierechten aan buitenlandse bedrijven van Berlusconi. Ze zouden daarna voor een veel hoger bedrag weer teruggekocht zijn, waardoor de Italiaanse belastingdienst miljoenen is misgelopen.

Zaak verjaart volgend jaar

De kans dat Berlusconi daadwerkelijk naar de gevangenis gaat is “zo goed als uitgesloten”, zegt onze correspondent Merijn de Waal. Hij heeft nog de mogelijkheid om twee keer in beroep te gaan - zijn advocaten hebben al laten weten van die mogelijkheid gebruik te maken. Ze omschreven het vonnis als “ongelooflijk” en “totaal afstaand van iedere juridische logica”.

Alleen als de aanklacht in het laatste beroep gegrond wordt verklaard door de rechter zou Berlusconi de cel in moeten, maar die kans is nihil omdat de zaak volgend jaar verjaart. De Waal:

“Het ziet ernaar uit dat hij sowieso niet één dag hoeft uit te zitten. Hij heeft twee beroepsmogelijkheden en de kans dat die volgend jaar als de zaak verjaart al zijn afgedaan is heel klein. Deze rechtszaak speelt al heel lang, en is vaak stilgelegd door vertragingstactieken die Berlusconi inzette toen hij aan de macht was. Toen heeft hij ook de verjaringstermijn flink ingekort.”

Berlusconi: rechters zijn partijdig

De oud-premier heeft afwijzend op de uitspraak gereageerd. Volgens hem is zijn veroordeling het resultaat van “gepolitiseerde rechters” die Italië onleefbaar hebben gemaakt en niet langer een democratie, zei hij op zijn eigen televisiezender:

“Als je in een land niet kunt rekenen op onpartijdige rechters, wordt dat land onbeschaafd, barbaars en onbeleefd. Het is triest, maar zo is de situatie van ons land vandaag.”

Zakelijke problemen belangrijker dan juridische

Er hebben al tientallen zaken tegen de oud-premier gediend. Hij is in 1997 en in 2000 veroordeeld, maar heeft zijn straf altijd kunnen ontlopen door vrijspraak of verjaring van de zaak. Ook nu nog lopen meerdere zaken tegen Berlusconi; de bekendste is de zaak over de betaalde seks die hij zou hebben gehad met de minderjarige Ruby. Maar dat is niet zijn grootste kopzorg, denkt De Waal. De aandelen in Mediaset, de grootste commerciële omroep van Italië, daalden na de uitspraak met drie procent. De Waal:

“Mediaset is het kloppend hart van het zakenimperium van Berlusconi. En het bedrijf staat er slecht voor. Dat is voor hem nu denk ik belangrijker dan zijn juridische problemen.”

Berlusconi wordt geen premier meer

De 76-jarige Berslusconi was vandaag niet aanwezig in de rechtszaal. Eerder kondigde hij al aan geen vierde termijn als premier na te streven.