Alleen geldboetes in Noortman-zaak

De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren drie verdachten schuldig gevonden aan heling en witwassen van acht schilderijen die in 1987 uit de galerie van de bekende kunsthandelaar Rob Noortman zijn verdwenen. De 70-jarige hoofdverdachte uit het Limburgse Walem kreeg een geldboete van 50.000 euro, een 48-jarige Duitser en zijn moeder uit België kregen ieder een geldboete van 10.000 euro.

De officier van justitie had 3 jaar cel geëist. De rechtbank noemde de strafbare feiten weliswaar „ernstig”, maar gaf lagere straffen omdat de verdachten geen strafblad hadden en er veel tijd zat tussen hun aanhouding in 2009 en het proces.

De zaak kwam aan het rollen toen eind 2008 de Duitser en zijn moeder onder valse namen de sinds 1987 verdwenen schilderijen aanboden bij de Limburgse privédetective Ben Zuidema. Ze wilden dat hij de schilderijen voor 5 miljoen euro zou aanbieden bij de familie Noortman, die in 2005 hun kunsthandel hadden verkocht aan veilinghuis Sotheby’s. Kunsthandelaar Rob Noortman is in 2007 overleden. Detective Zuidema zou 1 miljoen euro zelf zou mogen houden. Hij tipte echter de nationale recherche. Als burgerinformant hielp hij bij het onderzoek, waaraan ook het Art Loss Register uit Londen meewerkte.

In 2009 werden de acht schilderijen bij de toen 66-jarige hoofdverdachte in Walem in beslag genomen. Het gaat om werken van Renoir, Trouillebert, Breughel , Pissarro, Gonzales, Teniers en Van de Velde. Hij heeft verklaard dat hij de schilderijen sinds ze in 1987 samen met een nooit meer teruggevonden schilderij van Meindert Hobbema verdwenen, in bewaring heeft gehouden.

Bij de uitspraak heeft de rechtbank als uitgangspunt genomen dat Noortman zelf de inbraak in zijn galerie in 1987 geënsceneerd zou hebben. De bekende kunsthandelaar, die twee dagen voor zijn overlijden nog tot ereburger van Maastricht werd benoemd, zou bij de hoofdverdachte thuis zelf de Hobbema in de kachel hebben gegooid en opdracht hebben gegeven om het zelfde te doen met de acht andere werken.

De hoofdverdachte heeft de schilderijen echter niet verbrand, maar al die jaren op zolder verborgen totdat hij volgens de rechter in 2008 het initiatief nam ze onder valse naam aan de verzekeraar aan te bieden. De diefstal van de schilderijen was na twintig jaar verjaard, de heling echter niet.