Thuiskopieheffing van maximaal 5 euro op smartphones en tablets

Samsung Galaxy Note smartphone in een winkel in Zuid-Korea. Foto Reuters / Lee Jae-Won

Vanaf volgend jaar komt er een thuiskopieheffing van maximaal 5 euro op onder meer smartphones, telefoons met mp-3 spelers en tablets. Dat heeft staatssecretaris Teeven vanochtend bekendgemaakt. Het precieze bedrag hangt af van de opslagcapaciteit.

De regeling is tijdelijk en duurt een jaar.

Het kabinet wilde aanvankelijk de thuiskopieheffingen per 1 januari 2013 afschaffen en vervangen door een systeem dat beter inspeelt op technologische ontwikkelingen. De Kamer wees echter die wijziging af. Hierdoor moet het stelsel voorlopig in stand blijven, in afwachting van nieuwe besluitvorming. Europese regels bepalen dat de entertainmentbranche recht heeft op compensatie voor het maken van kopieën.

De thuiskopieheffing stamt uit het pre-internet tijdperk, toen cassettes werden gebruikt om muziek en tv-programma’s op te nemen. Op dit moment geldt de heffing nog voor lege cd’s en dvd’s, maar de meeste mensen kopiëren muziek rechtstreeks naar hun mp3-speler of smartphone en kijken tv via een settopbox of harddiskrecorder.

Een overzicht van alle heffingen

Een vast bedrag van 5 euro:

  • Pc’s en laptops

Maximaal 5 euro:

  • smartphones
  • telefoons met mp-3 spelers
  • tablets
  • hdd recorders
  • settopboxen.

Maximaal 2 euro:

  • Audio-videospelers.

1 euro:

  • externe hdd-drives

3 eurocent:

  • cd-rom of dvd

Geen heffing op usb-sticks

De heffingen op analoge audio- en videocassettes en minidisks verdwijnen omdat die in de praktijk nauwelijks nog worden gebruikt. Ook geheugenkaarten, usb-sticks en spelcomputers met harde schijf vallen buiten de regeling, omdat deze slechts in geringe mate worden gebruikt voor het maken van privékopieën.