Rogge: wielrennen blijft op olympische kalender

Over wielrennen als olympische sport hoeft niet meer gediscussieerd te worden. Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gisteren tegenover de Britse krant The Daily Telegraph verklaard dat wielrennen op het programma van de Spelen blijft.

Rogge deed zijn uitspraak tegen de achtergrond van het Usada-rapport over dopegebruik van Lance Armstrong. De IOC-voorzitter drukte met zijn uitspraak speculaties de kop in dat doping wel eens gevolgen voor de olympische status van wielrennen zou kunnen hebben. „Het zou oneerlijk zijn de meerderheid van schone wielrenners op deze manier te straffen. Er zijn andere methoden om dopegebruikers uit te sluiten”, zei Rogge.

Zijn stellingname is opmerkelijk, omdat het IOC volgend jaar het olympisch programma evalueert en één sport van het programma verdwijnt om ruimte te maken voor een nieuwe discipline. Daarvoor wordt elke olympische sport getoetst.

Het IOC-bestuur houdt in februari volgend jaar alle sporten tegen het licht en komt met een voorstel, waarna de IOC-leden in september in Buenos Aires het laatste oordeel vellen.

Voor een nieuwe sport moet vervolgens een keus gemaakt worden uit: honkbal/softbal, karate, skeeleren, sportklimmen, squash, wakeboarden, wushu en strandvoetbal.