PvdA’ers Groningen moeten weg - ‘ernstig verziekte sfeer’

Het stadhuis van Groningen op de Grote Markt. Foto ANP / Koen Suyk
Het stadhuis van Groningen op de Grote Markt. Foto ANP / Koen Suyk Het stadhuis van Groningen op de Grote Markt. Foto ANP / Koen Suyk

Alle beeldbepalende PvdA’ers in de stad Groningen moeten plaatsmaken. Naast de al afgetreden wethouders moeten ook de fractievoorzitter en voorzitter van het afdelingsbestuur weg om te kunnen beginnen met een schone lei.

Dat staat in een rapport (pdf) van Jacques Tichelaar die de crisis binnen de partij na het uiteenvallen van het college in Groningen eerder deze maand onderzocht. Volgens Tichelaar is er ‘geen andere uitweg’. Hij spreekt van een ernstig verziekte sfeer binnen de partij. Volgens hem zijn er al jaren problemen.

Het landelijke partijbestuur laat weten de aanbevelingen van Tichelaar over te nemen. Voorzitter Hans Spekman erkent in een reactie dat het een stevig besluit is, maar dat er geen alternatief is.

Spekman:

“Op deze manier krijgt de afdeling de kans om effectief te werken aan verdere ontwikkeling van zichzelf, haar leden en een beter gemeentelijk bestuur.”

Akkoord nieuw college Groningen

Het college van Groningen viel vorige maand over plannen voor een tramlijn. Volgens informateur van het nieuw te vormen college, Johan Remkes, leed het stadsbestuur aan “tunnelvisie” door geen alternatief voor de tramplannen achter de hand te houden. De onderhandelaars van de PvdA, VVD, D66, SP en CDA hebben gisteren een conceptakkoord voor een nieuw college gesloten, dat vandaag wordt voorgelegd aan de fracties.

Samsom: affaire niet schadelijk voor hele PvdA

PvdA-leider Diederik Samsom wilde vandaag bij het binnengaan van het Kamergebouw niet inhoudelijk reageren op de strubbelingen in Groningen. Wel liet hij los dat de affaire volgens hem niet schadelijk is voor de hele PvdA.