‘Psychedelische muziek tilt je op en laat je nadenken’

Multi-instrumentalist Kevin Parker bezingt op de nieuwe cd van Tame Impala zijn eenzaamheid. „Mijn gitaar was vroeger mijn beste vriend.”

Tame Impala, met tweede van rechts Kevin Parker
Tame Impala, met tweede van rechts Kevin Parker Foto NEWS

Het zijn niet de minste popmuzikanten die eenzaamheid en afzondering zoeken. Prince speelde in zijn beginperiode alles zelf. Bon Iver trok zich terug in een afgelegen blokhut. Skrillex maakt zijn tracks het liefst alleen achter de laptop. In dat rijtje hoort ook Tame Impala, op het eerste gezicht een voltallige rockgroep maar in de studio niemand anders dan zanger en multi-instrumentalist Kevin Parker.

Lonerism, het tweede album van Tame Impala na het al bijna even briljante Innerspeaker uit 2010, is het product van Parkers solitaire zoektocht naar de perfecte rocksong. De Australiër sloot zichzelf op in een tijdelijk onderkomen in Parijs waar hij zich omringde met keyboards, gitaren en effectapparatuur. Het resultaat is een modern psychedelisch meesterwerk met ijle zang, een zweverige instrumentatie en teksten die bijna zonder uitzondering gaan over het isolement waarin hij zich gevangen voelde.

„Nu de band weer bij elkaar is voel ik me alweer een stuk socialer”, zegt Kevin Parker (26) over de tournee die inmiddels in volle gang is. Live kan hij een beroep doen op zijn muziekvrienden uit het Australische Perth, die naast Tame Impala allemaal in andere bands spelen. „Het is verfrissend om niet constant op elkaars lip te zitten. Bij Tame Impala vervullen de anderen een min of meer dienende rol, hoewel er bij optredens een hoop energie loskomt. Na deze tour waaieren we uit in verschillende bands en doen we allemaal andere indrukken op. Veel gezonder dan een vaste bezetting.”

Nadat hij op Innerspeaker een nummer zong met de veelzeggende titel Solitude is bliss, besloot Parker dat zijn nieuwe verzameling songs moest gaan over zijn moeizame interactie met andere mensen. „Op school was ik de outsider die door de anderen altijd een beetje vreemd werd gevonden. Mijn gitaar was mijn beste vriend. Het was een openbaring toen ik uitvond hoe je zelf alle partijen van een rocksong kunt spelen en opnemen. Muziekmaken zonder communicatie met anderen geeft mij de maximale vrijheid van expressie.”

Backstage bij de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique vertelt Kevin Parker hoe zijn songs ontstaan uit experimenten met oude synthesizers, gitaren die door vreemde effecten vervormd worden en andere toevallige factoren. Kennis van computerapparatuur gaat hij liever uit de weg omdat hij bang is dat het de spontaniteit wegneemt. Zijn ruwe materiaal werd onder handen genomen door producer David Fridmann, bekend van MGMT en Flaming Lips: verwante bands omdat ze net als Tame Impala een hedendaags psychedelisch geluid nastreven. „Met psychedelisch bedoel ik niet dat we als een hippieband uit de jaren zestig willen klinken, maar dat de muziek een bepaald effect heeft op het menselijk brein. Je gaat er dieper van nadenken, of het tilt je op van de grond.”

Precies die uitwerking had Tame Impala in Brussel. Songs als Feels like we only go backwards en Elephant hebben een zuigende werking die een publiek collectief meesleepte in wiegende dansbewegingen. Kevin Parker was vooral opgetogen over iemand die hij een drumsolo in de lucht zag maken. „Luchtdrums spelen, is dat niet het coolste wat je kunt doen bij een rockshow? Ik ben elke keer verbaasd hoe wij op het podium een hoop herrie kunnen maken en hoe daar een harmonische eenheid uit groeit.”

Kinderlijke verwondering spreekt ook uit zijn teksten, zoals het vele malen herhaalde „gotta be above it” waarmee hij in het openingsnummer van Lonerism de boze buitenwereld te lijf gaat. De diepe eenzaamheid die spreekt uit het nummer Why won’t they talk to me? hoeft niet direct op hemzelf betrokken te worden, zegt Parker geruststellend. „Popteksten zijn een manier om je persoonlijk demonen te lijf te gaan. Als ik ze eenmaal heb opgeschreven is de aanleiding meestal alweer verdwenen. Ik kan niet gelukkiger zijn dan nu, met vrienden op tournee. Daarna komt de terugslag. Maar die is nodig voor nieuwe inspiratie.”

‘Lonerism’ is uitgebracht door NEWS. Tame Impala speelt 29/10 in Paradiso, Amsterdam.