Ex-butler paus overgebracht naar politiebureau - celstraf ingegaan

Paolo Gabriele, de ex-butler van de paus, in de rechtbank. Foto ANP / Osservatore Romano

De celstraf van Paolo Gabriele, de voormalig butler van Benedictus XVI, gaat vanaf vandaag in. Gabriele is veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden voor het stelen en lekken van gevoelige informatie over het Vaticaan. Later vandaag wordt hij overgebracht naar het politiebureau. Daarover bericht persbureau Reuters.

Eerder deze maand kreeg de ex-butler van de paus anderhalf jaar huisarrest opgelegd die hij in het Vaticaan mocht uitzitten. Aanvankelijk werd er drie jaar celstraf tegen hem geëist, maar omdat hij geen strafblad heeft kreeg Gabriele strafvermindering. Omdat zowel de verdediger als de aanklager niet tegen het oorspronkelijke vonnis in beroep gingen, wordt Gabrieles huisarrest vanaf vandaag omgezet in een celstraf.

Volgens het Vaticaan kan de ex-butler alsnog aan een celstraf ontkomen als hij de paus om vergiffenis vraagt voor zijn daden. Ook is het zaak dat hij “de ernst van zijn fouten” inziet.

Begin deze maand klaagde Gabriele over de wijze waarop hij door politieagenten in de beginfase van zijn detentie is behandeld. De ex-butler zou in een kleine kamer zijn vastgezet waarin het licht continu aan was. De rechter stelde een onderzoek in naar de klachten.

Einde aan corruptie in Vaticaan

De 46-jarige Gabriele lekte tientallen documenten, volgens eigen zeggen om zo een eind te maken aan de corruptie binnen het Vaticaan. Uit de documenten zou blijken dat er grote spanningen waren binnen de leiding van de kerk. Er zou een machtsstrijd bezig zijn en zelfs een complot zijn om de paus te doden.

De zaak werd bekend als de Vatileaks. Gabriele had als een van de weinigen toegang tot de privévertrekken van de paus. Zo kon hij bij de documenten en e-mails komen, die hij doorspeelde aan journalist Gianluigi Nuzzi. Die ze gebruikte voor zijn boek Zijne heiligheid: De geheime papieren van Benedictus XVI.