Europarlement wil een vrouw in de ECB-top en stemt tegen Yves Mersch

This photo taken on October 22, 2012, shows the governor of the Central Bank of Luxembourg Yves Mersch during a hearing at the Committee of Economic and Monetary Affairs of the European Parliament regarding his candidacy for a seat on the ECB's executive board, in Strasbourg, eastern France. European lawmakers snubbed the bloc's top leadership Thursday, voting down the appointment of Luxembourg's Yves Mersch to a key European Central Bank post in protest at a lack of women candidates for the job. The narrow vote came after a series of exchanges over the representation of women at the top levels in European political and business institutions but it counts as a protest only since EU leaders can override parliament in this case. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG
This photo taken on October 22, 2012, shows the governor of the Central Bank of Luxembourg Yves Mersch during a hearing at the Committee of Economic and Monetary Affairs of the European Parliament regarding his candidacy for a seat on the ECB's executive board, in Strasbourg, eastern France. European lawmakers snubbed the bloc's top leadership Thursday, voting down the appointment of Luxembourg's Yves Mersch to a key European Central Bank post in protest at a lack of women candidates for the job. The narrow vote came after a series of exchanges over the representation of women at the top levels in European political and business institutions but it counts as a protest only since EU leaders can override parliament in this case. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG Yves Mersch. Foto AFP / Patrick Hertzog

Een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van het Europarlement: het EP heeft vandaag in Straatsburg tegen de benoeming van Yves Mersch gestemd als nieuw lid van de directie van de Europese Centrale Bank. Een meerderheid van de parlementariërs vindt dat een vrouw de functie moet krijgen.

De afwijzing zat er al aan te komen: maandag kreeg de voordracht al een negatieve aanbeveling van het parlement na een hoorzitting. In juli en in september stelde het parlement een afspraak uit met de kandidaat, nu president van de centrale bank in Luxemburg, uit onvrede over het gebrek aan een vrouwelijke kandidaat. Er was grote irritatie over het feit dat het parlement doordat het een kandidaat voorgeschoteld kreeg, in wezen niets te kiezen had.

De Franse europarlementariër Sylvie Goulard verwoordde het in september als volgt:

“We hebben niets tegen Mersch. Dit is een principezaak.”

In een brief nodigden de parlementariërs de 27 regeringsleiders van de EU vervolgens uit alsnog een vrouw aan te dragen. Maar die kwam er niet en dus stemden 325 van de 749 europarlementariërs tegen de benoeming van Mersch, een noviteit; nooit eerder stemde het parlement tegen een voordracht van leden van de ECB-directie. Volgens het parlement heeft het niets te maken met de competenties van Mersch, zegt Sharon Bowles, voorzitter van de commissie voor economische en monetaire zaken van het Europarlement:

“Wij protesteren tegen het feit dat de belangrijkste instelling van de EU komende zes jaar alleen door mannen wordt gerund.”

Helaas voor het Europees Parlement kan het de benoeming alleen niet tegenhouden; het heeft slechts een adviserende stem. Maar het is wel een belangrijk signaal dat het parlement een evenwichtige verhouding van mannen en vrouwen serieus neemt. En achter de schermen heeft het parlement naar verluidt beloftes gekregen dat de regeringsleiders voortaan op die balans gaan letten.

Vrouwenquotum in het bedrijfsleven

Overigens strandde gisteren het plan van eurocommissaris Viviane Reding om een vrouwenquotum voor het bedrijfsleven in te voeren. Reding trok haar voorstel vlak voor de stemming in de Europese Commissie terug omdat er teveel verdeeldheid over was. De eurocommissaris wilde beursgenoteerde bedrijven vanaf 2020 dwingen om 40 procent van de topfuncties aan vrouwen te geven. Ze gaat nu een nieuw voorstel maken, dat waarschijnlijk minder ver zal gaan.