Elektronisch Patiëntendossier voor iedereen die het wil

Foto ANP / Koen Suyk
Foto ANP / Koen Suyk Foto ANP / Koen Suyk

Wie wil kan vanaf 1 januari een eigen Elektronisch Patiëntdossier (EPD) krijgen. Op 5 november begint een campagne die Nederlanders moet stimuleren om toestemming te geven voor de uitwisseling van hun medische gegevens. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Het EPD zou de uitwisseling van patiëntengegevens tussen huisartsen, apothekers en specialisten moeten vergemakkelijken. Nu gebeurt die uitwisseling alleen binnen hun regio. Het elektronische dossier zou de zorg verbeteren (zelfs 1.600 mensenlevens kunnen redden) en de hulpverlening efficiënter maken. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent in een andere provincie, en er gebeurt iets, kan het van levensbelang zijn dat de behandelend arts snel over je medische gegevens beschikt.

Gegevens van mensen die niet expliciet toestemming geven, kunnen vanaf 1 januari niet meer worden gedeeld door zorgverleners, meldt het dagblad. Van 9 miljoen Nederlanders wisselen zorgverleners al gegevens uit.

Wel een EPD, geen EPD

Vorig jaar werd het EPD geblokkeerd door de Eerste Kamer. De senaat vond de risico’s van privacyschending te groot. Ook een private doorstart van artsen- en apothekersorganisaties kwam vervolgens niet van de grond.

Eind vorig jaar werd bekend dat het EPD toch werd voortgezet, onder dan de naam ‘persoonlijk gezondheidsdossier’. Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie sloten een overeenkomst om een doorstart te maken, waarbij de overheid niet betrokken is. Het ministerie van Volksgezondheid stelde wel 2,2 miljoen euro beschikbaar voor het project.