China hervat bouw kerncentrales

Door onze correspondent

Na een ruim anderhalf jaar durend onderzoek heeft China besloten de bouw van nieuwe kerncentrales te hervatten. Het gaat om 30 centrales waarvan de bouw onmiddellijk na de ramp met de kerncentrales bij het Japanse havenstadje Fukushima in 2011 was stilgelegd. Het plan om voor 2025 nog eens vijftien nieuwe centrales te bouwen is gekortwiekt tot eenderde.

Dat is de kern van het nieuwe nucleaire veiligheidsplan dat de Chinese regering onder leiding van premier Wen Jiabao gisteren heeft goedgekeurd. De bedoeling is dat China tussen 2015 en 2020 in totaal over 37 centrales beschikt, de 30 waarvan de bouw wordt hervat en de zeven bestaande centrales. Met deze beslissing wijkt China duidelijk af van Japan dat tot 2040 de tijd neemt om de kerncentrales te sluiten. Kernenergie vormt voor China een essentieel onderdeel om het land dat de tweede energieconsument van de wereld is minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Eind 2015 wil China voor ongeveer 30 procent van de energiebehoefte betrekken uit vernieuwbare bronnen en uit kernenergie. Tot ver in deze eeuw blijft China afhankelijk van kolen, olie, gas en nieuwe bronnen als zon- en windenergie.