Burgemeester Lingewaard stapt op wegens onterecht declareren

Burgemeester De Vries: "Wat ik heb gedaan is fout en op geen enkele wijze goed te praten." Foto ANP / Valerie Kuypers

Burgemeester van Lingewaard Harry de Vries (CDA) stapt per direct op wegens onterechte declaraties die hij ingediend heeft. In een verklaring zegt hij dat een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen de gemeenteraad, de wethouders en hemzelf.

Volgens De Vries vormen ‘nieuwe ontdekkingen met betrekking tot foutieve declaraties’ de directe aanleiding voor zijn opstappen. Hij geeft toe onder meer reiskosten waarop hij geen recht had te hebben gedeclareerd. De CDA’er belooft alle ten onrechte gedeclareerde kosten terug te betalen. In een verklaring biedt de opgestapte burgemeester, die sinds 2007 burgemeester was van de Gelderse gemeente, zijn excuses aan:

“Het spreekt voor zich dat ik alle ten onrechte gedeclareerde kosten volledig zal terugbetalen, maar ik ben mij ervan bewust dat het hier om veel meer gaat dan om het terugbetalen van onterecht gedeclareerde reiskosten. Wat ik heb gedaan is fout en op geen enkele wijze goed te praten, ik neem hiervoor dan ook de volledige verantwoordelijkheid. Mijn handelen tast de geloofwaardigheid van mij als persoon aan en is tevens een inbreuk op de integriteit die men van een burgemeester mag verwachten.”

‘Doe onderzoek naar integriteit van alle wethouders en gedeputeerden’

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) pleit vandaag voor preventief onderzoek naar de integriteit van alle wethouders en gedeputeerden, meldt persbureau Novum.

Na de verkiezingen heeft BING op verzoek van tientallen gemeenten en enkele provincies al een preventief onderzoek afgenomen, meldt BING-directeur Peter Werkman. Hij zou het liefst zien dat alle wethouders na de volgende raadsverkiezingen het preventieve onderzoek ondergaan.

“Maar dat is niet aan ons. Wij hopen dat gemeenteraden en provinciale besturen zelf het belang van een dergelijk onderzoek inzien.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert een preventief onderzoek aan gemeenten, maar stelt het niet verplicht.

Wethouder Langsingerland handelde in strijd met de gedragscode

Het bureau maakte vandaag ook bekend dat wethouder in de gemeente Lansingerland Jan den Uil (ChristenUnie) ‘niet integer’ en in strijd met de gedragscode heeft gehandeld. De wethouder bouwprojecten, grondzaken en volkshuisvesting is ook mede-eigenaar van een architectenbureau. BING concludeerde dat de politicus niet genoeg deed om zijn zakelijke belangen te scheiden van zijn bouwprojecten.

Hoewel de wethouder zichzelf niet direct bevoordeeld heeft, hield hij zich niet afzijdig toen de grondprijs ter sprake kwam van een gezondheidscentrum dat was ontworpen en gebouwd werd door zijn bureau. BING merkt op dat Den Uil niet of nauwelijks hierop is aangesproken door medebestuurders. Pas na vragen van de gemeenteraad werden afspraken aangescherpt. Het was ook de raad die BING opdracht gaf tot het onderzoek. Het rapport wordt volgende week besproken, tot die tijd wil het college geen commentaar geven.