Al meer dan 95.000 bezoekers naar het Stedelijk Museum

In de eerste maand sinds de heropening heeft het Stedelijk Museum in Amsterdam al 95.000 betalende bezoekers getrokken. Als het aantal bezoekers in dit tempo doorgaat, haalt het museum de verwachte aantallen voor het hele jaar al over zes maanden.

Drukte voor de kassa van het Stedelijk Museum na de verbouwing van bijna negen jaar. De bezoekerscijfers van het museum overtreffen de verwachtingen. Foto ANP / Erik van 't Woud
Drukte voor de kassa van het Stedelijk Museum na de verbouwing van bijna negen jaar. De bezoekerscijfers van het museum overtreffen de verwachtingen. Foto ANP / Erik van 't Woud Drukte voor de kassa van het Stedelijk Museum na de verbouwing van bijna negen jaar. De bezoekerscijfers van het museum overtreffen de verwachtingen. Foto ANP / Erik van 't Woud

Voor de opening bestempelden critici het als ondenkbaar, maar in de eerste maand sinds de heropening heeft het Stedelijk Museum in Amsterdam al 95.000 betalende bezoekers getrokken. Als het aantal bezoekers in dit tempo doorgaat, haalt het museum de verwachte aantallen voor het hele jaar al over zes maanden.

Het zou zelfs kunnen dat het aantal verkochte kaartjes over een jaar de miljoen passeert, twee keer zo veel als de verwachting. Het museum dat onlangs werd heropend na een verbouwing van acht jaar, trok in 1992 voor het laatst meer dan 500.000 bezoekers in één jaar.

Het museum denkt dat het succes komt door het “openingseffect”, maar de blijdschap onder de conservatoren is er niet minder om. Ze laven zich aan de reacties van het publiek. Volgens conservator Martijn van Nieuwenhuyzen zijn bezoekers soms verbaasd over de kwaliteit van de collectie:

“Ze lijken vergeten hoeveel allure dit museum eigenlijk heeft.”

Glenn Lowry, de directeur van het Museum of Modern Art in New York (MoMa), eerder sceptisch over de mogelijkheden van een museum met het budget van het Stedelijk, reageerde tijdens de rondleiding”aangenaam verrast”. Van Nieuwenhuyzen:

“Lowry weet natuurlijk dat de collectie van wereldklasse is. Maar toen hij oog in oog kwam met onze belangrijkste werken, leek hij toch verrast. Hij heeft lang gekeken in de entreeruimte. Het is goed gelukt om het gebouw om te draaien. Met de voorkant naar het museumplein.”

Meer over de enthousiaste reacties in NRC Handelsblad. Kijk hier voor de digitale editie.