Aantal slachtoffers van Jimmy Savile loopt op: mogelijk 300

(FILES) In this file picture taken on June 4, 2002 Jimmy Savile, a television and radio celeberity joins in with people representing Commonwealth countries wearing their tradional dress crowd into the forecourt of Buckingham Palace during the Golden Jubilee celebrations in London. Prime Minister David Cameron hinted on October 9, 2012 that the late Jimmy Savile, who was one of Britain's biggest TV stars, could be stripped of his knighthood after a string of sexual abuse claims. AFP PHOTO/ ADRIAN DENNIS/FILES
(FILES) In this file picture taken on June 4, 2002 Jimmy Savile, a television and radio celeberity joins in with people representing Commonwealth countries wearing their tradional dress crowd into the forecourt of Buckingham Palace during the Golden Jubilee celebrations in London. Prime Minister David Cameron hinted on October 9, 2012 that the late Jimmy Savile, who was one of Britain's biggest TV stars, could be stripped of his knighthood after a string of sexual abuse claims. AFP PHOTO/ ADRIAN DENNIS/FILES Jimmy Savile poseert tijdens het 50-jarig bestaan van het Britse Gemenebest in 2002 in de tuin van Buckingham Palace. Foto AFP / Adrian Dennis

Het schandaal rondom de overleden BBC-presentator Jimmy Savile breidt zich steeds meer uit. Savile zou zich nu mogelijk aan driehonderd slachtoffers hebben vergrepen, meldt persbureau AP. De Britse politie heeft inmiddels met 130 mogelijke slachtoffers gesproken.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden of ondervraagd. Tijdens een persconferentie vandaag zei de inspecteur die het onderzoek leidt Peter Spindler dat er 114 serieuze meldingen van seksueel misbruik zijn opgeschreven:

“It’s quite staggering the number of women, and this is primarily women — we have only got two men in the system so far. We are preparing an arrest strategy now. We do have a number of other people that we can investigate.

Enkele slachtoffers hebben bovendien andere medewerkers van de BBC beschuldigd. Spindler weigerde daar nu op in te gaan.

“There’s Savile on his own, and that’s the vast majority of what we’re being told about, there’s Savile and others — and it’s the others, if they’re living, we can look at them.”

Advocaten van sommige slachtoffers spreken over een een ‘kring’ van pedofielen, waar ook andere bekendheden bij betrokken zouden zijn. Ook zouden sommige van hun cliënten slechts acht jaar oud zijn geweest ten tijde van het misbruik. De BBC zegt zelf momenteel klachten over negen medewerkers te onderzoeken.

BBC keek de andere kant op

De BBC ligt momenteel onder vuur omdat de omroep de aantijgingen tegen Savile zou hebben genegeerd en bovendien ingreep toen een Brits televisieprogramma een uitzending wilde maken over de beschuldigingen tegen Savile. Het hoofd van de BBC noemde de beschuldigingen een “tsunami of filth”.

De ooit zo populaire Savile, presentator van onder andere Top of the Pops, is door de onthullingen over kindermisbruik keihard van zijn voetstuk gevallen. Premier David Cameron suggereerde onlangs dat de zaak een reden kan zijn om Savile, die in 1990 tot ridder werd geslagen, zijn status postuum te ontnemen.