VN: Syrië stemt in met wapenstilstand - ‘stelt op termijn niets voor’

Soldaten van het Vrije Syrische leger juichen na gevechten met het leger van Assad. Foto ANP / Cesare Quinto

De Syrische regering heeft ingestemd met een wapenstilstand tijdens het islamitische offerfeest. Dat zegt VN-gezant Lakhdar Brahimi tijdens zijn bezoek aan Cairo vandaag. Ook enkele leiders van de rebellen zouden hun akkoord voor een staakt-het-vuren hebben gegeven, aldus Brahimi.

Het offerfeest gaat vrijdag van start en duurt vier dagen. Een officiële bevestiging van de Syrische overheid over het staakt-het-vuren is tot dusver uitgebleven. Wel meldt Brahimi dat een dergelijke verklaring mogelijk morgen volgt, bericht persbureau AFP.

‘Zo’n aankondiging stelt eigenlijk niet veel voor’

Volgens NRC-journalist Carolien Roelants is het werpen van een kritische blik op de berichtgeving van VN-gezant Brahimi niet overbodig. “De Syrische regering heeft de aankondiging nog niet bevestigd. Dus het kan zijn dat er nog allerlei voorwaarden aan het voorstel worden gesteld”, aldus Roelants.

Ook geeft Roelants aan dat tot dusver nooit eerder een staakt-het-vuren is nageleefd. “Ik geloof dan ook niet dat er nu wel een einde komt aan het geweld.” De buitenlandredacteur concludeert dan ook dat de aankondiging van Brahimi eigenlijk niet zoveel voorstelt. Roelants:

“Al wordt het staakt-het-vuren tijdens het offerfeest wel nageleefd; het het geweld gaat daarna gewoon door. In wezen verandert er hiermee dus helemaal niets op de lange termijn.”