Opinie

Naar James Bond

Mijn zoon (10) wil volgende week graag naar de nieuwe James Bond-film. Volgens de Britse pers is Skyfall de beste ooit. Maar de film is in Nederland gekeurd voor twaalf jaar en ouder.

We woonden zes jaar in Amerika, waar films eerder de keuring PG-13 (niet zo geschikt onder dertien jaar) krijgen voor wat liefde dan voor een dosis geweld. En dat is een vrijblijvend advies. Zelfs films met de keuring ‘R’ zijn in principe toegankelijk, zolang een kind jonger dan zeventien een ouder meeneemt. Alleen de zwaarste categorie ‘RC 17’ (vroeger ‘X’: de seksfilms) houdt een verbod in: daar moet je achttien voor zijn.

Nederland was daarom even wennen, toen mijn zoon dit voorjaar met zijn vader naar Star Wars wilde. In Amerika voor alle leeftijden, maar de Utrechtse kaartjesverkoper vroeg hoe oud het kind was. „Tien”, zeiden vader en zoon braaf in koor. Deze film was gekeurd voor twaalf jaar, was het antwoord. Het mócht niet.

Wat was dit voor onzin? Mijn zoon is een intelligente, gretige lezer en bij de kassa van de boekwinkel is nog nooit gevraagd naar zijn leeftijd. Computerspelletjes die hij van mij níét mag spelen, komen probleemloos in handen van leeftijdgenoten. Zoals dat nare Call of Duty: gekeurd voor 18 en ouder, wegens „extreem geweld” tegen „weerloze mensen”. Dat wordt door beangstigend veel tienjarigen thuis gespeeld: geen hond die erop let.

Toen deze zomer de Batman-film The Dark Knight Rises uitkwam, waren we net even terug in Amerika. Mijn zoon vroeg of hij erheen mocht, want in Nederland zou dat met een keuring voor zestien jaar niet lukken. In de VS was het advies PG13. In New York dan, beloofden we: Gotham City, tenslotte.

Die nacht schoot een student bij een Batman-première in Colorado twaalf mensen dood. Ik lag verstijfd wakker.

Bliezen wij dit af? Toch niet: een week later bleek de bioscoop op Times Square de best beveiligde van Amerika. En het was geweldig, zei mijn zoon, die na afloop een beetje leek gegroeid.

Dus wat te doen met James Bond? Gekeurd voor twaalf jaar en ouder, wat volgens het laatste onbegrijpelijke convenant met Justitie betekent dat kinderen die een ouder meenemen, dan minstens elf moeten zijn. Bioscoopeigenaren zijn verplicht naar de leeftijd van kinderen te vragen. En ze moeten het antwoord geloven, omdat kinderen jonger dan veertien geen identiteitsbewijs bij zich hoeven te dragen.

Zolang de filmkeuring wet is, heb ik dus de keuze tussen mijn kind leren liegen of het op vage, achterhaalde gronden laten opvoeden door de overheid.

Van alcohol is bewezen dat het een kinderbrein beschadigt. Maar hoe kan de overheid weten wanneer een jongen klaar is voor Bond? Voor Jámes Bond?