Israël dreigt met hardere actie na tientallen raketaanvallen uit Gaza

Israël heeft vanmiddag gedreigd met hardere vergeldingsacties in Gaza nadat militanten sinds gisteren meer dan 70 raketaanvallen uitvoerden op het zuiden van het land. Daarbij vielen drie gewonden en werd de nodige schade aangericht.

De Israëlische premier Netanyahu en zijn minister van Defensie Barak brachten vanmiddag een bezoek aan zuid-Israël. Foto AP / Tsafrir Abayov

Israël heeft vanmiddag gedreigd met hardere vergeldingsacties in Gaza nadat militanten sinds vanochtend meer dan 70 raketaanvallen uitvoerden op het zuiden van het land. Daarbij vielen drie gewonden en werd de nodige schade aangericht.

Tientallen raketten en mortieren kwamen vandaag neer in het gebied rond de grens met Gaza en in de buurt van de zuid-Israëlische stad Ashkelon. Bij de aanvallen raakten drie arbeidsmigranten gewond, onder wie twee ernstig. Een groot aantal huizen in zuid-Israël raakte beschadigd. De inwoners van het zuiden werd door de regering geadviseerd om thuis te blijven. Scholen sloten vandaag uit voorzorg hun deuren.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF All civilians in southern #Israel instructed not to send kids to school & stay in bomb shelters. Over 1 million people are living under fire

Netanyahu: eenieder die onze burgers aanvalt zal boeten

Het anti-raketsysteem Iron Dome onderschepte vandaag acht raketten die onderweg waren naar het zuiden van Israël. Premier Netanyahu bracht een bezoek aan de getroffen gebieden en waarschuwde dat Israël klaar is om harder toe te slaan in Gaza als dat nodig is. “Wij hebben niet voor deze escalatie gekozen en hebben het niet geïniteerd. Maar eenieder die Israëlische burgers aanvalt moeten weten dat hij zal boeten”, aldus Netanyahu.

Israël reageerde gisteravond al op een aantal mortieraanvallen uit Gaza. Bij een reeks bombardementen kwamen volgens Palestijnse bronnen drie militanten van Hamas om het leven. In een verklaring lieten Hamas en andere militante Palestijnse groepen vandaag weten dat zij Israël zullen blijven bevechten vanwege “de voortdurende misdaden van de vijand tegen ons volk”.

Escalatie komt kort na bezoek emir Qatar aan Gaza

De onrust in en rondom Gaza komt pikant genoeg een dag nadat de emir van Qatar de Palestijnse landstrook met een bezoek vereerde. Hij was het eerste buitenlandse staatshoofd dat een bezoek aflegt aan het Palestijnse gebied sinds de Hamas daar vijf jaar geleden de macht greep. Israël reageerde verbijsterd op het bezoek.