Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Honderdste Tour: twee keer Alpe d’Huez, finish bij zonsondergang

Het schema van de Tour van 2013.
Het schema van de Tour van 2013.

In Parijs is het etappeschema van de honderdste Tour de France gepresenteerd. De jubileumronde begint op zaterdag 29 juni 2013 op Corsica, gaat dan door de Pyreneeën en vindt zijn hoogtepunt in de Alpen. Er zijn twee individuele tijdritten en een ploegentijdrit. Net als altijd eindigt de wedstrijd op de Champs-Élysées in Parijs - maar dit keer wel ‘s avonds.

Dat deed Tourdirecteur Christian Prudhomme vanochtend uit de doeken. Dat de honderdste Tour, die in totaal 3.360 kilometer lang is, op het eiland in de Middellandse Zee begint, was al eerder bekend.

Op het vaste land rijdt het peloton vervolgens enkele etappes nabij Nice en Marseille voordat de Pyreneeën aangedaan worden. Echt vuurwerk hoeft hier nog niet verwacht te worden. Een verplaatsing naar het historische Bretagne volgt, waarna de renners in enkele etappes van het noordwesten naar het zuidoosten trekken, dwars door Frankrijk.

Hoogtepunten van Tour 2013 liggen in de Alpen

Daar wachten de Alpen, en daar moet het gaan gebeuren in de honderdste Tour: tussen etappe 16 en 19 worden onder meer legendarische cols als de Mont Ventoux en de Alpe d’Huez (twee keer op één dag!) beklommen.

Twitter avatar inrng the Inner Ring 3 giant days in Alps. Twice up Alpe d’Huez. Next day is big stage with 5 cols. 3rd day has summit finish on Semnoz above Annecy, 11km at 8%

In totaal finisht de Tour vijf keer bergop: op Ax 3 Domaines, Mont Ventoux, Le Grand Bornand, Alpe d’Huez en Le Semnoz. De tijdritten zijn relatief kort: elk iets meer dan 30 kilometer. De tijdritten van 2012 waren 41 en 53 kilometer lang.

Op zondag 21 juli is de finish - volgens de traditie - in Parijs, maar met een bijzondere wijziging: de renners komen niet ‘s middags, maar ‘s avonds aan. In het donker volgt dan (letterlijk) vuurwerk om de finish van de jubileumeditie op te luisteren.

Dolf de Groot, sportredacteur voor NRC Handelsblad, was bij de presentatie aanwezig. Over de route zegt hij:

“Er zijn weinig tijdritkilometers en veel bergen. Een ronde voor de klimmers dus. Op de een-na-laatste dag moet er nog een zware bergetappe gereden worden, dus het blijft waarschijnlijk lang spannend. De finish is volgens Prudhomme ‘tegen zonsondergang’.”

Wat doet dopingcrisis met belangstelling van publiek? Dat is de vraag

De afgelopen tijd ging het in de wielerwereld vooral over Armstrong en doping. De Amerikaan raakte zijn zeven Tourtitels kwijt na een vernietigend rapport van de antidopingautoriteit Usada.

Dat was echter geen onderwerp tijdens de presentatie> Armstrong werd niet genoemd en kwam in de vele sfeerfilmpjes slechts één keer langs: het fragment uit 2003 waarin hij een stuk afsnijdt door een maïsveld. De organisatie benadrukte wel dat er streng moet worden opgetreden tegen doping en dat dat “een gezamenlijke verantwoordelijk” is.

De Groot zegt dat de aandacht vandaag ging naar de fans van de Tour en dat er nauwelijks over het verleden werd gesproken. Maar uiteraard hingen de recente gebeurtenissen wel boven de presentatie van vandaag.

“Het blijft de vraag wat de omvangrijke dopingcrisis doet met de belangstelling van het publiek en sponsoren. De sport heeft eerdere crises overleefd, hoewel in Duitsland de belangstelling is gemarginaliseerd na een aantal grote schandalen.”

Wiggins komt z’n zege misschien niet verdedigen

De Tourwinnaar van dit jaar, Bradley Wiggins, gaat zijn titel misschien niet verdedigen in 2013. The Guardian citeert zijn team, Sky, dat zegt dat nog onduidelijk is wie er de kopman wordt: hij of ploeggenoot Froome. Froome werd dit jaar tweede.

Wiggins zelf zou tegen Eurosport gezegd hebben dat hij de voorkeur geeft aan de Giro en de Tour wil rijden als knecht van Froome.