Aantal migratiehuwelijken in tien jaar meer dan gehalveerd

Bruidstaart. Foto ANP / Marcel Antonisse

Het aantal allochtonen dat met een partner afkomstig uit het buitenland huwt, is in het afgelopen decennium meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepresenteerd.

In 2002 lag het aantal migratiehuwelijken onder allochtonen nog op twintig procent, maar in 2011 was dit percentage gezakt naar ruim acht procent. Migratiehuwelijken komen het meest voor onder Turken en Marokkanen. In deze groep huwde een op de zes een partner die naar Nederland was gekomen om te trouwen. Tien jaar geleden was dat nog ongeveer de helft.

Anno 2012 kiezen allochtonen steeds vaker voor een huwelijkspartner die woonachtig is in Nederland. Wel blijkt uit de cijfers dat de keuze, in het geval van Turken en Marokkanen, zeer frequent valt op iemand met dezelfde etnische achtergrond.

Vooral bij allochtonen van de eerste generatie ligt het aandeel migratiehuwelijken nog hoog. Vorig jaar was dat met elf procent twee keer zo hoog als onder allochtonen van de tweede generatie. In 2011 trouwden in totaal bijna 34 duizend allochtonen.