‘Zorg goed voor ons geliefde Roermond’

VVD-wethouder en senator Van Rey verliet gisteravond de politiek. Zijn gedwongen vertrek kondigt problemen aan voor meer mensen.

Burgemeester Van Beers met Van Rey, na diens verklaring.
Burgemeester Van Beers met Van Rey, na diens verklaring. Foto ANP

Een laatste blik op zijn toespraak. Daarna kijkt Jos van Rey voor zich uit. Hoewel de raadszaal uitpuilt, lijkt hij het niet te zien. De Roermondse wethouder tuurt in het niets. Eenzamer kan politiek niet worden. „De afgelopen dagen en uren zijn de moeilijkste momenten van mijn leven”, begint hij een korte verklaring. „En dat geldt ook voor mijn familie.”

Van Rey vecht tegen zijn tranen. Zijn stem breekt een paar keer. De VVD’er belooft te gaan vechten, maar neemt ook de stap die onvermijdelijk is geworden na de justitie-inval van afgelopen vrijdag: hij kondigt het definitieve einde van een politieke loopbaan van 38 jaar aan.

Van Rey vertrekt als senator en stapt uit het gemeentebestuur. Hij wordt verdacht van corruptie en lekken van vertrouwelijke informatie aan een partijgenoot die kandidaat was voor het burgemeesterschap.

„Het ga u goed”, zegt Van Rey. „Zorg goed voor onze stad. Ons geliefde Roermond.” En weg is hij. Buiten staat de auto al klaar.

Terwijl hij zijn laatste stappen in de raadszaal zet, klikken en draaien de camera’s van regionale en landelijke media. De publieke tribune is volledig vrijgemaakt voor de schrijvende pers die is afgekomen op de aftocht van de man die lokaal bekendstaat als ‘onderkoning van Roermond’.

Burgemeester Henk van Beers (CDA) wil na de verklaring van Van Rey snel de vergadering sluiten. Maar hij rekent buiten GroenLinks-raadslid Marianne Smitsmans. Zij was lid van de vertrouwenscommissie die zich bezighield met de voordracht van een nieuwe burgemeester. Voor de vergadering is ze ruim drie uur gehoord door de rechercheurs. Volgens Smitsmans hebben meer mensen geweten van het lekken. „Die zouden ook de hand in eigen boezem moeten steken en hun consequenties moeten trekken. De rechercheurs hebben me opnames laten horen van taps bij Van Rey. Ik ben geschokt. Ik heb dingen gehoord die ik niet had willen horen. Wat we nu weten, is nog niet de helft van wat zich werkelijk heeft afgespeeld.”

Smitsmans heeft overlegd met de rechercheurs en een jurist. Die hebben gezegd dat ze het gehoorde, voor zover het niet rechtstreeks betrekking heeft op de vertrouwenscommissie, mag delen met anderen. En dat wil ze. Van Beers raadt het af. Ook hij zegt snel duidelijkheid te willen hebben. „Maar er loopt een strafrechtelijk onderzoek. U heeft slechts fragmentarische informatie.”

Na de schorsing doet het GroenLinks-raadslid er alsnog het zwijgen toe. De burgemeester en de gemeentesecretaris hebben op haar ingepraat. Er is overleg geweest met commissaris van de koningin Theo Bovens (CDA). „Het was nogal intimiderend. Ik kon een aanklacht verwachten, als ik nu zou praten.” Smitsmans wil nieuw beraad met juristen over wat ze wel en niet kan zeggen.

Van Beers kan de raadsvergadering alsnog afsluiten. Hij wilde stoppen toen hij afgelopen februari 65 jaar werd, ook omdat langer doorwerken hem duizend euro in de maand zou kosten. De burgemeester bleef toch langer aan, omdat juist op dat moment het onderzoek van oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager en hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen naar belangenverstrengeling van Van Rey liep.

Nu de procedure voor de benoeming van een opvolger overgedaan wordt, lijkt Van Beers’ afscheid opnieuw te worden uitgesteld. De Roermondse raad vergadert donderdag opnieuw. Smitsmans zal dan, of mogelijk al eerder, openheid van zaken geven.