Zeg iets intelligents dat in tien seconden past

De deuren gaan open. Je stapt in. Wringt je tussen zuchtende mensen met werktassen om de schouders. De lifttocht begint.

Het is een dagelijks ritueel voor iedere Nederlander die in een hoog gebouw werkt, studeert of woont. De reis omhoog en omlaag wordt gehaat en bemind. Bemind, omdat de trap meer inspanning kost. Gehaat, omdat het erg ongemakkelijk kan zijn om in een nauw hokje te wachten met onbekenden. Zes tips om de tocht ongeschonden door te komen.

1Wees galant. Sta je in de lift als er iemand aan komt snellen, hou dan de deur voor hem of haar open. Niets zo vervelend als een liftdeur die vlak voor je neus dichtgaat. Maar maak er ook geen sport van. Als iemand nog tien meter weg is, zullen ongeduldige medepassagiers je je galanterie niet in dank afnemen. Doe in zo’n geval alsof je de persoon die komt aanlopen niet ziet. Of te laat ziet: „Oh. Sorry!” Deur dicht.

2Blijf alert als je voor de knoppen in de lift staat. Je bent dan prompt gebombardeerd tot liftjongen of liftmeisje. Zorg dat ieders etagenummer is ingedrukt en vergeet niet na iedere stop het knopje ‘deur sluiten’ in te drukken. Het irriteert al snel als mensen een paar seconden langer moeten wachten totdat de deuren uit zichzelf dichtgaan. Druk je niet, dan kan het gebeuren dat iemand vanuit de andere kant van de lift met veel gebaar naar je toe komt lopen om de liftdeuren dicht te doen. Dat wil je vermijden.

3Praten is niet verboden. De lifttocht verloopt vaak zwijgend, maar je kunt het ook beschouwen als mogelijkheid om in contact te komen met een collega of buurvrouw die je nog nooit hebt gesproken. Clichés over het weer, die zijn zelfs in een lift doodvermoeiend. De kunst is om in de tien seconden die je hebt iets intelligents te zeggen. Begin bijvoorbeeld over een voorwerp. Draagt iemand een bos bloemen, vraag daar dan iets over. „Heb je een prijs gewonnen?” Sta je samen met een collega om zeven uur ’s avonds in de lift, dan kun je het hebben over jullie lange werkdagen. Pas op met grappen, want niet iedereen is daarvoor in de stemming – vooral niet in de vroege ochtend.

Kun je het echt niet laten om een cliché te bezigen, spreek het dan uit met een dikke knipoog. Dan weet je allebei dat het een flauwe opmerking is – en maak je toch nog een beetje contact.

4Hou zoveel mogelijk je adem in als het druk is in de lift. Het is niet fijn als degene die voor je staat een knoflooklucht in zijn nek voelt. Pas ook op met geluiden als rochelen en niezen. En laat geen wind, ook niet als je alleen bent. De lift kan altijd onverwachts stoppen, en de persoon die instapt zal het onmiddellijk ruiken.

5Niet per ongeluk op het foute knopje drukken. Met een stop op de verkeerde verdieping verleng je de lifttocht voor je medepassagiers, die hierdoor geïrriteerd zullen raken. Mocht het wel gebeuren, zeg dan niets en ga er gewoon op een foute verdieping uit.

6Wees voorzichtig met flirten. Kort oogcontact kan leuk zijn, langdurig staren is in een lift al gauw ongemakkelijk. Het kan zelfs intimiderend zijn, want in een lift sta je dicht op elkaar en kun je niet weglopen. Om spanningen te vermijden kun je het best naar beneden staren.

En de liftromance dan? Die bestaat niet, tenminste, niet zoals in de film. Wel is de lift vaak de plek waar waar je voor de eerste keer alleen bent met die collega op wie je al zo lang een oogje hebt. En ja, dan zou je een versierpoging kunnen starten. ‘Per ongeluk’ tegelijk op hetzelfde liftknopje drukken, bijvoorbeeld, zodat jullie handen elkaar raken. Maar let op, voordat het tot stomende liftseks op de zesde verdieping komt, moet er eerst heel wat gebeuren.