Witte dolfijn imiteert mensen en dat klinkt als een voetbaltoeter

Dolfijnen zijn intelligente beesten, dat wisten we al. Maar dat ze ook mensen kunnen nadoen, is nieuw. Amerikaanse wetenschappers hebben geluidsopnames gemaakt van een witte dolfijn die een menselijke stem lijkt na te doen. Het onderzoek verscheen gisteren in het tijdschrift Current Biology.

Verzorgers van de National Marine Mammal Foundation in San Diego dachten dat ze in 1984 gemompel hoorden uit een bassin waar dolfijnen en walvissen in zwommen. Het leek verdacht veel op het geluid van twee mensen die in de verte met elkaar praten. Pas toen een duiker boven water kwam die in het bassin aan het werk was, vroeg ‘wie hem had gevraagd er uit te gaan’, realiseerden de verzorgers zich dat het gemompel afkomstig was van een witte dolfijn.

En hoe klinkt dat dan? Eigenlijk een beetje zoals zo’n voetbaltoeter. Misschien een leuk geluid voor een volgende WK-vuvuzela?

Onderzoekers namen de geluiden een aantal jaar op en analyseerden de opnamen. Normaliter zijn de geluiden die dolfijnen maken een aantal octaven hoger dan het geluid van de menselijke stem. De dolfijn, die overigens vijf jaar geleden stierf, wist mensen na te bootsen door de druk in de neusholte te veranderen.

Geluidsopnamen van menselijke stem boven (A) en van de dolfijn onder (B). Afbeelding Current BiologyGeluidsopnamen van menselijke stem boven (A) en van de dolfijn onder (B). Afbeelding Current Biology

De wetenschappers denken dat de aanwezigheid van mensen in de buurt van de dolfijn ertoe geleid heeft dat het dier menselijke geluiden ging imiteren. Na vier jaar menselijke geluiden te maken, vond de dolfijn het kennelijk welletjes en begon weer de typische hoge dolfijnengeluiden uit te stoten zoals deze:

Overigens is het niet de eerste keer dat een dolfijn menselijke geluiden maakte. Er zijn opnames van dolfijnen in het wild die het geluid van schreeuwende kinderen lijken te maken. Of neem deze dolfijn die lacht: