Winst en omzet van KPN dalen

Telecombedrijf KPN heeft het afgelopen kwartaal de omzet en winst verder zien dalen. Naast de terugval op de Nederlandse markt, zakte ook de groei in Duitsland in elkaar. De omzet daalde het afgelopen kwartaal stevig in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De omzet kwam uit op 3,05 miljard euro, een daling van 6,5 procent in vergelijking met een omzet van 3,26 miljard vorig jaar. De winst daalde met een derde tot 250 miljoen euro. Een jaar eerder kwam de kwartaalwinst nog uit op 386 miljoen euro.

KPN-topman Eelco Blok sprak over een „gemengd beeld” in „uitdagende en onzekere economische omstandigheden”. De resultaten in Nederland hadden volgens KPN te lijden onder meer concurrentie en een „negatieve financiële impact van regulering”. Daarmee doelt het telecombedrijf op maatregelen van de overheid om de tarieven van bellen en dataverkeer aan banden te leggen.

Ook het afgelopen kwartaal belden klanten van KPN weer minder en stuurden ze minder sms’jes. De omzet uit de mobiele diensten daalde het afgelopen kwartaal met 8,3 procent. Het aantal ‘mobiele consumenten’ bleef stabiel met circa 3,5 miljoen klanten. Het marktaandeel bleef ook „relatief stabiel” in Nederland. Maar de concurrentie is sterk en volgens KPN hebben concurrenten met „agressieve aanbiedingen” gereageerd op de nieuwe abonnementen van Hi en Telfort.