Wielerwereld wil hervorming, UCI-baas zwijgt daarover

Lance Armstrong is zijn zeven Tourzeges kwijt. Stevige maatregelen om de doping uit het peloton te bannen blijven vooralsnog uit.

International Cycling Union (UCI) President Pat McQuaid arrives to give a press conference to announce the decision about the fate of US cyclist Lance Armstrong on October 22, 2012 in Geneva. Armstrong was banned on October 22 by the UCI as the world cycling body upheld an earlier doping sanction handed to the seven-times Tour de France champion. McQuaid said the UCI would strip Armstrong of all of his Tour de France titles, adding "Lance Armstrong has no place in cycling."AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
International Cycling Union (UCI) President Pat McQuaid arrives to give a press conference to announce the decision about the fate of US cyclist Lance Armstrong on October 22, 2012 in Geneva. Armstrong was banned on October 22 by the UCI as the world cycling body upheld an earlier doping sanction handed to the seven-times Tour de France champion. McQuaid said the UCI would strip Armstrong of all of his Tour de France titles, adding "Lance Armstrong has no place in cycling."AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI AFP

De grootste crisis die het wielrennen ooit heeft gekend zal binnenkort worden besproken in een besloten vergadering. Daarna in een tweede vergadering. En in een derde.

Marcel Wintels had het al aan zien komen. De voorzitter van de Nederlandse wielerunie KNWU had ter voorbereiding op de persconferentie van de internationale wielerunie UCI over het strafdossier tegen Lance Armstrong drie scenario’s voorbereid. De KNWU wilde gisteren niet worden verrast door UCI-voorzitter Pat McQuaid.

Tijdens de persconferentie werd het slechtste scenario dat de KNWU had bedacht werkelijkheid. McQuaid nam wel de conclusies van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over. Volgens Usada was Armstrong de spil in het meest succesvolle dopingprogramma ooit. De UCI-voorzitter schrapte per direct de zeven Tourzeges van Armstrong.

„Voor Lance Armstrong is geen plaats meer in het wielrennen”, zei McQuaid ferm. Maar met het verdwijnen van Armstrong is het structurele dopingprobleem niet uit het profwielrennen verdwenen. Toch maakte McQuaid geen maatregelen bekend om de systematische dopingpraktijken te onderzoeken of te bestrijden.

„Eerlijk gezegd hadden wij de teleurstellende reactie van de UCI voorzien”, zegt KNWU-voorzitter Wintels. Volgens hem had de UCI „juist nu, juist vandaag, terwijl de hele wielerwereld naar haar keek, moeten laten zien dat de crisis in het wielrennen haar ernst is”. McQuaid had maatregelen moeten afkondigen, zegt Wintels. „Om het vertrouwen in de sport te herstellen.”

De website van de internationale wielerunie UCI was gisteren overbelast. Op de toonaangevende wielerblogs inrng.com, gerard.cc en het forum van cyclingnews.com spreken wielerfans al weken over de hervormingen die volgens hen hard nodig zijn. Nu het omvangrijke bedrog van Armstrong aan het licht is gekomen en een bijna afgerond onderzoek van de Italiaanse justitie zou uitwijzen dat dopingarts Michele Ferrari banden heeft onderhouden met een flink deel van het peloton, kampt de sport met een ernstig geloofwaardigheidsprobleem.

McQuaid stond nauwelijks stil bij de problemen. Hij stelde dat „het wielrennen de toekomst heeft” en dat er „een cultuuromslag” heeft plaatsgevonden. De UCI-voorzitter verwees naar het systematische dopinggebruik van Armstrong en zijn ploeggenoten als „praktijken uit het verleden”. Toen hem werd gevraagd naar de indicaties van dopingsporen die Usada in bloedstalen van Armstrong uit 2010 heeft gevonden, gaf McQuaid het woord aan zijn advocaat. „Een indicatie is geen bewijs”, luidde diens reactie.

„Waarom is er geen plaats meer voor Armstrong in het wielrennen, maar wel voor Bjarne Riis”, wilde een Deense journalist weten. Landgenoot Riis won in 1996 de Tour met een grote dosis epo, zo gaf hij veel later toe. En toen hij eenmaal ploegbaas was geworden, waren zijn renners Tyler Hamilton en Jörg Jaksche klanten van de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes. Volgens Hamilton wist Riis daar ook van.

McQuaid stelde echter dat Riis, nu manager is van het team van Alberto Contador, „veel goede dingen voor het wielrennen doet”.

McQuaid zei gisteren een aantal keer dat het wielrennen is veranderd, maar moest ook toegeven dat verboden prestatiebevorderende bloedtransfusies nog steeds niet kunnen worden opgespoord. Hetzelfde geldt voor kleine doseringen van het verboden eiwithormoon epo.

Wintels zegt dat de KNWU de komende dagen de UCI duidelijk gaat maken „wat er naar ons idee dient te gebeuren om uit de crisis te komen”. Wintels wil onder meer een groot onderzoek naar dopinggebruik in het profpeloton, omdat ook tijdens de Tours die Armstrong won werd gezegd dat het wielrennen ten goede was veranderd.

Wintels is voorstander van een ban op ploegleiders én renners met een dopingverleden. De KNWU-voorzitter is ook kritisch over de tegengestelde belangen van de UCI als dopingbestrijder én promotor van de sport. Als de UCI nu een kampioen oppakt, creëert het zijn eigen imagoprobleem.

Wintels kreeg bijval van de voorzitter van de Belgische wielerbond, Tom Van Damme. „Bijkomende maatregelen in de strijd tegen doping zijn nodig. En bepaalde dokters in het peloton moeten geweerd worden”, zei Van Damme in Sporza. Een van artsen die Team US Postal van Armstrong van doping voorzag, is nu arts van het grote Team RadioShack.

McQuaid ging ook nog in op beschuldigingen van corruptie. Volgens oud-wielrenners Floyd Landis en Tyler Hamilton zou de UCI namelijk in 2001 een positieve dopingtest van Armstrong hebben weggemoffeld en betaalde Armstrong in ruil daarvoor 125.000 dollar aan de UCI.

Gisteren erkende de UCI voor het eerst dat een dopingtest van Armstrong tijdens de Ronde van Zwitserland in 2001 indicaties bevatte van epogebruik, maar dat die niet voldoende waren voor een positieve test. Later maakte Armstrong het geld over als bijdrage voor het dopingbestrijdingsprogramma van de internationale wielerunie.

„Wekt het aannemen van geld van een renner die kort daarvoor een verdachte test heeft afgelegd, niet de schijn van belangenverstrengeling”, wilde een journalist van de BBC nog weten. McQuaid vond van niet. De UCI-voorzitter stelde dat er geen positieve test was en dat die dus ook niet is verborgen. Daarna zei McQuaid nog, tot ongeloof van KNWU-voorzitter Wintels, dat hij ook nu van renners geld zou aannemen om dopinggebruik onder diezelfde wielrenners te bestrijden.