Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Wat wist BBC van misbruikschandaal rond coryfee Jimmy Savile?

BBC komt door het misbruikschandaal rond presentator Jimmy Savile steeds meer onder vuur te liggen. Wist de BBC hiervan? Probeerde de omroep een reportage over Saviles vermeende misbruik van de buis te weren? BBC-directeur George Entwistle, werd vandaag door een commissie van het Britse Lagerhuis met deze vragen geconfronteerd.

Jimmy Savile in maart 2008. Foto AP / Lewis Whyld

De Britse publieke omroep BBC komt door het misbruikschandaal rond presentator Jimmy Savile steeds meer onder vuur te liggen. Savile, die jarenlang een van de meest geliefde en gelauwerde presentatoren van de omroep was, wordt verdacht van aanranding en misbruik van zo’n 200 minderjarige meisjes. Wist de BBC hiervan? Probeerde de omroep een onthullende reportage over Saviles vermeende misbruik van televisie te weren om het eigen imago te redden? Het zijn vragen waarmee de hoogste baas van de omroep, George Entwistle, vandaag door een commissie van het Britse Lagerhuis werd geconfronteerd.

‘Een zeer ernstige zaak’

Entwistle erkende dat het om “een zeer ernstige zaak” gaat: “Deze man werkte jaren voor de BBC en is volgens de politie verantwoordelijk voor een nooit eerder vertoonde schaal van kindermisbruik.” Hij bood zijn excuses aan. Want: “Het lijkt erop dat de manier waarop de BBC zich de afgelopen jaren heeft gedragen, dat mogelijk maakten. (..) Dat spijt me zeer, en de BBC en ik zullen laten zien dat we er alles aan doen dit recht te zetten.” Savile overleed vorig jaar op 84-jarige leeftijd

Even een terugblik…

De zaak kwam twee weken geleden aan het rollen toen de commerciële zender ITV een documentaire over Saviles vermeende misbruik uitzond. “He had a good fumble around in my knickers”, zegt een van de vermoedelijke slachtoffers in die documentaire over de BBC-coryfee. Sindsdien melden zich steeds meer vrouwen die zeggen door Savile te zijn misbruikt, niet alleen in de kleedkamers van de BBC, maar ook in ziekenhuizen en een meisjesschool waarvan hij beschermheer was en waarvoor hij geld inzamelde.

De documentaire Exposed: The other side of Jimmy Savile:
http://youtu.be/6nHDZfSl36g

Toen bleek ook dat een onthullende reportage van het BBC-programma Newsnight in december was gecanceled. “Vanwege redactionele redenen”, beargumenteerde chef Peter Rippon. Maar er gaan geruchten dat de BBC-leiding wilde voorkomen dat het imago van de omroep of van Savile werd beschadigd. Als dit waar is – er wordt nog een onderzoek gedaan – zal het de journalistieke integriteit van de omroep zwaar beschadigen. Entwistle ontkende dat er sprake was van een cover up: volgens hem was er sprake van “miscommunicatie”. Hem was verteld dat Newsnight Savile onderzocht, maar hij stelde verder geen vragen.

De plaatsvervangend hoofdredacteur van The Guardian tweette daarover:

Twitter avatar iankatz1000 ian katz Possible that Entwistle was trying to do right thing in not asking about NN #Savile film but looks either hopelessly incurious or political

Veel mensen wisten ervan

Maar dat is niet het grootste probleem voor de BBC. Uit de ITV-documentaire en een gisteren uitgezonden reportage van het BBC-programma Panorama blijkt dat veel mensen vermoedden wat er aan de hand was. Savile hield zich graag op met jonge, minderjarige, meisjes die hem verafgoodden. Maar niemand zei er wat van.

Onze correspondent Titia Ketelaar schreef hier pas geleden over:

“Volgens verschillende BBC-collega’s was het “een openbaar geheim”, verpleegsters zouden hun patiëntes hebben aangeraden om zich slapende te houden. Toch kon Savile zijn gang gaan, en werden er geen officiële klachten ingediend – noch door de slachtoffers, noch door zijn collega’s.”

Trailer van de documentaire van Panorama:

Waarom duurde het zo lang voor er iets gedaan werd?

Inmiddels is ook de politiek zich met de zaak gaan bemoeien en zegt premier David Cameron dat een “openbaar onderzoek niet onwaarschijnlijk is”. Bij BBC lopen er twee onafhankelijke onderzoeken naar de Savile-kwestie. Eén naar Jimmy Savile en de vraag of de BBC een oogje dichtkneep, en één naar de mogelijke cover up van de BBC-bazen bij de uitzending van Newsnight.

Entwistle over de kweste Savile en de handelingen van de BBC: