Waarom is er geen Brits voetbalelftal op de WK's?

Bij veel sporten strijden deelnemers uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland onder de Britse vlag, maar bij voetbal heeft elk land een eigen nationaal team. Tijdens de Spelen in Londen speelde er wel een Brits voetbalelftal. Op de redactie vroegen we ons af waarom deze landen niet altijd samen voetballen.

„Het is vrij complex allemaal”, zegt Peter Holme, onderzoeker van het National Football Museum in Manchester. Want hoewel er dit jaar dus wel een Brits team op de Olympische Spelen speelde, bestond dit team alleen uit spelers uit Engeland en Wales. „Schotse en Noord-Ierse spelers mochten van hun voetbalbond niet meedoen, omdat ze bang zijn om hun nationale status als voetbalbond bij de FIFA te verliezen.’’ Vanaf 1972 had er überhaupt geen Brits team meegedaan aan de Spelen.

De reden waarom er op andere toernooien niet één team is, gaat terug naar het begin van de professionalisering van het voetbal. Sinds de oprichting van de vier nationale bonden tussen 1863 en 1880 speelden de Britse naties onderling internationale wedstrijden. „Vóór 1900 speelde niet een van de Britse landenteams tegen een elftal uit de rest van Europa.” Voordat in 1908 het eerste internationale voetbaltoernooi zou worden gehouden op de Olympische Spelen in (ook) Londen, was er dus al sprake van onderlinge rivaliteit. De Engelse Football Association (FA) koos er daarom voor alleen Engelse spelers mee te laten doen aan het toernooi. Een medewerker van de FA anno 2012 vindt het niet meer dan logisch dat alle vier landen apart voetballen: „Het is eigenlijk dezelfde reden waarom Nederland en België niet samen voetballen. Samen zullen jullie ook sterker zijn, maar jullie blijven wel aparte landen, met een aparte voetbalbond.’’

Bij de Olympische Spelen van 1948 zou voor het eerst een volledig Brits team meedoen aan het voetbaltoernooi met spelers uit de vier landen. Holme: „Dit Britse team bleef bestaan tot 1972, maar tegen die tijd bleek het team zo zwak dat het zich niet eens kon plaatsen voor de laatste rondes. Daarna kwamen de landen er ook over de vorm van het team onderling niet meer uit. Tot dit jaar dan. Maar nu doen Schotland en Noord-Ierland alsnog niet mee.”

Waarom zeggen we eh…? Het nieuwe boek met de beste next questions is uit en te koop via nrclux.nl (€12,50)