Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

VVD stapt uit de coalitie in Roermond

De VVD-fractievoorzitter (midden), wethouder Zwijnenberg (links) op de persconferentie vanmiddag.

De VVD-fractie stapt uit de coalitie in Roermond. Dat maakte VVD-fractievoorzitter Dré Peters vanmiddag op een persconferentie bekend. “Wij zijn solidair aan Jos van Rey en stappen uit de coalitie”, zei Peters.

De partij zat in een college met het CDA, PvdA en de lokale Partij Voor De Eenheid. De liberalen beschikken over elf van de 31 zetels en vormden de grootste fractie. Maar de fractie voelt zich genoodzaakt op te stappen omdat ze achter Van Rey wil blijven staan, verklaarde Peters:

“We zijn met een team van 25 man. We trekken met mekaar op, we houden elkaars hand vast als het minder goed gaat. Dus het is echt een solidariteitsverhaal naar Van Rey. Op deze manier afscheid nemen, is niet de beste manier. Van Rey blijft voor mij toch de grootste van Roermond.”

Ook het in twijfel trekken van integriteit en de terugkerende beschuldigingen van niet-transparant bestuur, terwijl ze als wethouders en fractievoorzitter zoveel inspanningen op dit vlak hebben verricht, noemde Peters als reden voor de fractie de oppositie in te gaan.

“Hierdoor wordt het de VVD onmogelijk gemaakt normaal te functioneren.”

Na Peters legden wethouders Vincent Zwijnenberg en Raja Moussaoui een korte verklaring af. De laatste had er zichtbaar moeite mee en zei teleurgesteld te zijn het werk niet te kunnen afmaken. Ook Zwijnenberg vond het “spijtig” al na twee jaar zijn zetel te moeten opgeven.

Ernstiger beschuldigingen

Van Rey maakte gisteren in een openbare raadsvergadering bekend zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer en het wethouderschap neer te leggen wegens verdenkingen tegen hem dat hij vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld. Tijdens die vergadering zei Marianne Smitsmans, fractievoorzitter van GroenLinks en lid van de vertrouwenscommissie, op haar verhoor door de rijksrecherche nog veel ernstiger feiten gehoord te hebben dan die tot nu toe bekend zijn. Afgesproken is dit overmorgen te bespreken in de raad. Peters zei nieuwe informatie hierover ” niet te vrezen”.

Ook Zwijnenberg werd eerder als getuige gehoord. Volgens Dagblad De Limburger zou Van Rey ook hem vertrouwelijke informatie hebben aangeboden, maar zou Zwijnenberg daar niet op in zijn gegaan. De vertrekkende wethouder wilde in ieder geval weinig over het rechercheverhoor kwijt:

“Wat geheim is, moet ook geheim blijven.”

Offermans werd ingelicht over sollicitatievragen

NRC meldde afgelopen weekend dat het OM beschikt over een opname van een afgeluisterd telefoongesprek tussen Van Rey en burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns waarin Van Rey als adviseur van de vertrouwenscommissie, twee vragen doorspeelt die de sollicitatiecommissie aan Offermanns zou gaan stellen. Een van de vooraf besproken thema’s kwam later ook aan bod in diens gesprek. Offermanns werd later unaniem voorgedragen door de Roermondse raad.

Offermans trok gisteren zijn kandidatuur terug uit de benoemingsprocedure. De procedure voor de werving van een nieuwe burgemeester van Roermond wordt helemaal opnieuw gedaan, heeft Spies besloten.

Naast de kwestie rondom de benoeming van Offermans is Van Rey ook verdachte in een corruptieonderzoek, dat betrekking heeft op vastgoeddeals en zijn vriendschap met de projectontwikkelaar Piet van Pol. Een onderzoekscommissie concludeerde vorig jaar al twee concrete gevallen van belangenverstrengeling, maar de wethouder mocht niettemin blijven van de raad.