Vraagtekens bij beveiliging Kunsthal

De Kunsthal heeft met een verklaring nieuwe vragen opgeworpen over de eigen beveiliging. De zeven kostbare schilderijen konden vorige week uit de Kunsthal worden ontvreemd, zo liet de Kunsthal gisteren weten, omdat de deuren na activering van het alarm „na enige tijd” automatisch van de elektronische vergrendeling afgaan. De deuren blijven wel mechanisch op slot, maar de diefstal wijst uit, aldus de Kunsthal, dat „inbrekers het slot na [de elektronische] ontgrendeling vermoedelijk snel hebben geforceerd”.

De Kunsthal wil niet zeggen of de deuren van het slot gingen door het brand- of het inbraakalarm. Wel zegt de instelling dat het vergrendelingssysteem in overleg met de brandweer inmiddels is aangepast.

Kenners vinden beide mogelijkheden vreemd. Ontgrendeling bij brand vindt alleen plaats als mensen in het gebouw zijn. „Het is hoogst ongebruikelijk dat brandalarmen ’s nachts uit zichzelf deuren ontgrendelen”, aldus een inbraak- en verzekeringsexpert die anoniem wil blijven. „Inbraakalarmen doen dat per definitie niet.”

De Rotterdamse brandweer bevestigt deze uitleg. „Er is een belangrijk verschil tussen een gebouw mét mensen en een gebouw zónder mensen”, aldus een woordvoerder. Hij wil niet ingaan op de Kunsthalroof. „Wij geven alle informatie aan de recherche, voorlopig niet aan de pers. Dat zou de verwarring wellicht alleen maar groter maken.”

Ton Cremers, een zelfstandig opererende deskundige van museumbewaking die in het verleden verantwoordelijk was voor de beveiliging van het Rijksmuseum, is bijzonder kritisch. Van de verklaring van De Kunsthal zegt hij niets te begrijpen. „Het lijkt er sterk op dat de directrice bezig is hoofdstukken te schrijven van één lange ontslagbrief.”

Uit veiligheidsoverwegingen wil de Kunsthal de eigen verklaring niet verder toelichten. Wel onderstreept het museum dat „de systemen” die inbraak moeten voorkomen ook in de nacht van de diefstal goed functioneerden. Ze zijn deze zomer nog geïnspecteerd.

Het politieteam blijft op sterkte - meer dan 20 man. Het werkt momenteel met zo’n 60 bruikbare tips.