Voortaan twee Cito-toetsen: kwart krijgt ‘makkelijke’ opgaven

De Cito-toets wordt uitgedeeld op een basisschool in Utrecht. De toets die het brugklasniveau moet helpen bepalen komt voortaan in twee versies.
De Cito-toets wordt uitgedeeld op een basisschool in Utrecht. De toets die het brugklasniveau moet helpen bepalen komt voortaan in twee versies. Foto ANP / Erik van 't Woud

De toets die leerlingen in de laatste klas van de basisschool maken om hun middelbareschoolniveau te bepalen, de Cito-toets, heeft vanaf volgend jaar twee varianten. Naast de bestaande standaardtoets komt er een gemakkelijkere versie voor leerlingen die minder sterk zijn in taal en rekenen.

Die versie is speciaal bedoeld voor kinderen die waarschijnlijk naar het lager beroepsonderwijs gaan, meldt de NOS. Cito noemt de toetsen de Eindtoets Basis (degene die er al is) en de Eindtoets Niveau (de nieuwe). Een kwart van de opgaven komt terug in beide, de rest is anders. De leerkracht bepaalt welke leerling welke toets maakt.

Een leerling die de ‘makkelijke’ toets maakt kan volgens het Cito best alsnog een havo-advies krijgen, maar daar moet hij of zij wel meer vragen goed hebben dan degenen die de moeilijkere Eindtoets Basis afleggen. Het Cito verwacht dat een kwart van de leerlingen de makkelijkere toets zal maken en de rest de standaardtoets.

De Citotoets wordt door leerlingen in de laatste klas van de basisschool in februari gemaakt. Het moet helpen bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. Op basis van de toets wordt een advies gegeven, dat naast het advies van de basisschool kan worden gelegd.