Vliegende hond en tamme eend

Op een ochtend, vorige week, reed een vrachtwagen door mijn straat met Barbar, Belgisch honingbier. Nooit van gehoord. Nog diezelfde middag viel in het assortiment bij de slijter Amerikaans Flying Dog speciaalbier op. Nooit gezien. En ’s avonds begint een kennis out of the blue over eendenboutjes en dat die heel goed samen gaan met vijgen en bockbier. Was nooit in me opgekomen.

Nou is men vast geneigd deze reeks biergevalletjes toe te schrijven aan het Baader-Meinhof-effect, dat psychologische fenomeen dat beschrijft hoe je iets waarmee je voor het eerst kennismaakt vervolgens plots overal tegenkomt. Had u tot nu nooit van dat effect gehoord, dan gaat u dat nu, kortom, overal tegenkomen. Nou, dát dus.

Maar dat met dat bier lijkt geen psychologisch valkuiltje, de ster van bier is rijzende, zeker aan het culinaire firmament. Lokale brouwerijen zijn in opkomst, het pils is op zijn retour. En steeds meer restaurants werken met bier, zoals ’t Klooster in Delft en restaurant-café-brouwerij Jopen Brouwerij in Haarlem.

Er zijn ook zaken, zoals Dégust in Hoogeveen, die in plaats van wijnsuggesties een bierarrangement aanbieden. Het Biergenootschap der Lage Landen heeft voor dergelijke zaken zelfs een jaarlijkse Bier en Gastronomie Award in het leven geroepen.

Een kleine blik op de menukaarten leert dat koken met bier het niveau ontstegen is van stoofschotel met Guinness en konijn in kriek. Het is zelfs mogelijk om stout – het biertype, niet de daad – te combineren met oesters, maar dat moet ik nog uitproberen.

Nou ja zeg, daar komen we bij de Jopen Brouwerij in Haarlem weer die eend met bier tegen!

Snijd de vijgen in plakjes en laat ze een middagje marineren in een halve fles bier. Bak de gezouten en gepeperde bouten in een heel klein beetje olijfolie aan totdat het vel krokant is. Gebruik weinig olie, want er loopt veel vet uit het vel. Leg de bouten even apart en bak in het vet nu de fijngehakte knoflooktenen en de sjalotten. Leg de bouten nu terug in de pan, giet de fond eroverheen met de rest van het bier, voeg rozemarijn toe en laat drie kwartier afgedekt sudderen. Tien minuten voor het einde van de suddertijd kunnen de vijgen erbij.

Houd de gare bouten nog even apart en kook het suddervocht nog een beetje in en controleer op pittigheid. Strooi geknipte peterselie over de bouten en serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree en haricots verts. O ja: bij dit eten hoort natuurlijk wel een mooi glas bier.