VGZ komt als eerste met no-claim op aanvullende zorgpakketten

VGZ gaat als eerste zorgverzekeraar een no-claim invoeren voor de aanvullende polis. De korting geldt in eerste instantie voor de aanvullende pakketten fysiotherapie, tandzorg en buitenlandhulp. Dat bevestigt de verzekeraar vanochtend na berichtgeving hierover in het AD. De maatregel kan klanten die geen zorg declareren tien tot twintig euro per maand besparen.

Verzekerden die niets declareren, krijgen in het volgende jaar tien procent korting op hun premie. Die korting loopt jaarlijks met tien procent op tot maximaal veertig procent. Het idee is afkomstig uit de autobranche waar de no-claim al decennia gebruikelijk is.

Een woordvoerder van VGZ bevestigt tegenover persdienst Novum dat klanten zelf bepalen wat ze doen:

“Soms is het niet nodig een beroep te doen op de aanvullende verzekering en kan de klant de behandeling zelf betalen. De klant krijgt op deze wijze veel meer regie op z’n verzekering en het verhoogt het kostenbewustzijn.”

‘Geld opzij zetten’

Als de regeling een succes is, wil VGZ uitbreiden naar andere pakketten. De verzekeraar komt met de optie omdat verzekerden steeds bewuster nadenken over aanvullende pakketten. Twee weken geleden opperde Interpolis-directeur Arné van den Boom al dat zelf geld opzij zetten beter is dan een aanvullende verzekering nemen.

Menzis maakte gisteren als eerste grote zorgaanbieder de premie voor 2013 bekend. De basisverzekering daalt enigszins verrassend met 6 euro op jaarbasis. De premie geldt als een goede indicatie voor de prijsontwikkeling bij andere zorgverzekeraars, die de komende weken hun premies bekend maken.