Van corruptie verdachte Jos van Rey stapt op als senator en wethouder

Jos van Rey is per direct opgestapt als senator en wethouder voor de VVD in Roermond. Dat heeft hij gisteravond gezegd in een extra raadsvergadering. Hij zei met gebroken stem het besluit „met pijn in het hart” te hebben genomen en kondigde aan „te zullen gaan vechten, u kent mij!”

Van Rey wordt verdacht van corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar zijn partijgenoot Ricardo Offermanns in de procedure voor een nieuwe burgemeester. Offermanns werd in september voorgedragen door de gemeenteraad. Gisteren trok Offermanns zich terug, liet hij per brief weten aan minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA). „In het belang van de gemeente Roermond acht ik mijn kandidatuur niet langer wenselijk. Ik verzoek u dan ook mijn voordracht in te trekken. Ik betreur de algehele gang van zaken en bied u en alle betrokkenen mijn oprechte excuses aan voor de ontstane situatie.” De procedure wordt nu opnieuw gedaan, heeft Spies besloten.

Gisteren onthulde deze krant dat tegen Van Rey en Offermanns hard bewijs bestaat voor het lekken. Justitie beschikt over een opname van een afgeluisterd telefoongesprek tussen de twee. Daarin speelt Van Rey, adviseur van de vertrouwenscommissie, twee vragen door die de commissie zou kunnen gaan stellen aan Offermanns.

Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat waarschijnlijk meer raadsleden uit de vertrouwenscommissie gelekt hebben. Marianne Smitsmans, fractievoorzitter van GroenLinks, zei een bandopname van de rijksrecherche te hebben gehoord. Smitsmans: „Ik ben geschokt door wat ik gehoord heb. Waarom mag hier vanavond niet de hele waarheid op tafel?” Ze mocht van burgemeester Henk van Beers niet vertellen wat ze had gehoord. NRC