Uniek bezoek emir Qatar aan internationaal geïsoleerd Gaza

De emir van Qatar (rechts) wordt verwelkomd door de premier van Hamas in Gaza, Ismail Haniyeh. Foto AP / Mohammed Salem

De emir van Qatar heeft vandaag een uniek bezoek gebracht aan de door Hamas bestuurde Gazastrook. Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani was het eerste buitenlandse staatshoofd dat een bezoek aflegt aan het Palestijnse gebied sinds de Hamas daar vijf jaar geleden de macht greep.

De emir werd vanochtend bij de grensovergang verwelkomd door een erewacht en grote groepen dolenthousiate Gazanen. Het bezoek van de leider van Qatar is volgens persbureau AP de grootste diplomatieke overwinning voor Hamas sinds de machtsovername in 2007. De emir kwam overigens niet met lege handen: de noodlijdende Gazastrook krijgt voor een bedrag van 400 miljoen dollar aan de hulp van Qatar.

‘Qatar wil verdeelde Palestijnen verzoenen’

Dat de emir naar Gaza reist is pikant omdat veel Arabische landen traditioneel de rivaal van Hamas, de op de Westelijke Jordaanoever regerende Palestijnse Autoriteit, steunen. Hamas werd door veel Arabische landen de laatste jaren verketterd om zijn warme banden met de shi’itische beweging Hezbollah en landen als Syrië en Iran. De Palestijnse president Abbas was dan ook onaangenaam verrast door het bezoek en belde de emir vorige week met de mededeling dat hij de internationaal erkende leider van de Palestijnen is.

Qatar heeft met het bezoek aan Gaza volgens onze correspondente in Israël Leonie van Nierop verzoening tussen de Palestijnen proberen te bewerkstelligen:

“Qatar investeert ook in de Westelijke Jordaanoever en zal proberen Hamas en Fatah weer bij elkaar te brengen. Het oplossen van die ruzie, zou – als het lukt – prestige opleveren voor Qatar. De emir zou Abbas hebben meegevraagd. Abbas is sinds 2007 niet meer in Gaza geweest, en zou hebben geweigerd.”

Israël bijzonder ontstemd over bezoek emir

De premier van Hamas in Gaza, Ismail Haniyeh, noemde het bezoek van de emir “een krachtige boodschap”. Het laat volgens hem zien dat Gaza niet alleen staat en dat de economische en politieke blokkade van Gaza door Israël is gebroken.

Israël reageerde vandaag verbijsterd op het besluit van de emir Gaza te bezoeken. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gooit de leider van Qatar de hoop op vrede overboord door Hamas te legimiteren, wat volgens Israël een terreurorganisatie is. Israël vindt het ook vreemd dat Qatar op deze manier partij kiest in het conflict dat de Palestijnen onderling hebben.