UCI kritisch over loslaten van verjaring

Hoewel de internationale wielerunie UCI de conclusies uiuit het strafdossier van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over het massale dopinggebruik van Lance Armstrong heeft overgenomen, had de UCI ook kritiek op delen van het dossier.

Zo stelt de UCI dat Usada ten onrechte de verjaringstermijn van acht jaar heeft losgelaten met een beroep op Amerikaanse wetgeving. Volgens Usada heeft Armstrong in 2005 gelogen tijdens een rechtszaak, en was zijn bedrog eerder aan het licht gekomen als hij toen de waarheid had verteld. In een dergelijke situatie geldt een verjaringstermijn niet in de VS. De UCI kondigde aan in alle andere dopingzaken wel vast te houden aan de verjaringstermijn van acht jaar.

Tijdens het onderzoek van Usada beschuldigde het antidopingagentschap de UCI van partijdigheid. Volgens Usada zou de wielerunie zelfs hebben geprobeerd het onderzoek te dwarsbomen. Gisteren sloeg de UCI terug: volgens de wielerunie had Usada „niet altijd de onpartijdigheid die mag worden verwacht”. (Novum)