Twee doden bij botsing vliegtuigen

Bij een botsing tussen twee vliegtuigjes bij Dronten zijn gistermiddag twee mensen om het leven gekomen. Twee anderen raakten zwaar gewond. De toestellen waren opgestegen van vliegveld Lelystad. Vanuit het ene toestel werden foto’s gemaakt van het andere.

De toedracht van het ongeval is niet bekend. Volgens een woordvoerder van Wings over Holland, het bedrijf waartoe beide toestellen behoorden, waren de piloten ervaren.

Een ooggetuige verklaarde gisteren op de regionale tv dat zij gezien had dat de toestellen elkaar raakten. Ze kwamen op enkele honderden meters van elkaar neer. De hulpverlening werd bemoeilijkt doordat geploegde akkers niet toegankelijk waren voor voertuigen. Er zijn twee traumahelikopters ingezet.

Bij de crash is een bedrijfsleider van Wings over Holland om het leven gekomen. De directeur van het bedrijf raakte zwaar gewond. Hij zou, net als de andere zwaargewonde, buiten levensgevaar zijn.

Wings over Holland is gevestigd op Lelystad Airport. Behalve reguliere opleidingen verzorgt het ook trainingen voor watervliegen en kunstvliegen, aerobatics.

De gecrashte toestellen waren een Diamond DA40 en een General Avia F22. Het laatste toestel was onlangs aan de vloot toegevoegd. Het verving een zelfde type toestel dat in augustus verongelukte bij Biddinghuizen. Daarbij kwam de vlieger om. De vlucht gisteren was bedoeld om foto’s van het nieuwe toestel te maken.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar het gestegen aantal meldingen van ongevallen met kleine vliegtuigen. In 2010 waren er veertien meldingen, in 2011 elf en dit jaar al 22.