Steeds koeler

De overgang naar ander weer is in gang gezet en de twintig graden op de thermometer worden ingeruild voor maxima die zelfs de 10 graden niet meer halen. Bovendien krijgen we ook nog eens te maken met winterse neerslag.

De hogedrukzone die de afgelopen tijd de koude lucht op afstand hield, wordt de komende dagen boven ons land afgebroken. Daarmee komt de weg vrij voor lucht die rechtstreeks vanaf de Noordpool zuidwaarts zakt. Niet alleen overdag koelt het hierdoor een gevoelig stuk af, ook de nachten worden fris, met soms ook vorst.

Maar zo koud als we eindigen, beginnen we nog niet. Zo koelt het vannacht af naar rond 9 graden, met veel wolken in het noorden van het land die langzaam hun weg zuidwaarts zoeken. Lokaal is er nevel of mist.

Hoewel morgen de lage bewolking met soms een klein beetje regen langzaam zuidwaarts zakt, blijft ten zuiden van de rivieren de zon nog geregeld te zien. Op sommige plekken wordt het daar zelfs 16 graden. Het midden van het land heeft af en toe zon, maar hoe verder noordwaarts, hoe dikker en donkerder de wolkenlaag. Op de Wadden is het het koudst, met 13 graden bij een veelal zwakke noordoostenwind.

Donderdag is het overal bewolkt, vanaf vrijdag is het wat opener. In het weekeinde trekken wat Noordzeebuitjes het land in met winterse neerslag en in de nacht gaat het hier en daar vriezen.