Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Spaans antidopingagentschap opent onderzoek naar Raborenner Sánchez

Sánchez in de ontsnapping in de door hem gewonnen 14e etappe van de Tour dit jaar tussen Limoux en Foix. Foto Reuters / Stephane Mahe

Het Spaanse antidopingagentschap AEA opent een onderzoek naar Raborenner Luis Léon Sánchez en oud-coureur José Luis Rubiera. Beiden worden in het Usada-rapport over Lance Armstrong gelinkt aan dopingarts Michele Ferrari. Dat meldt de Spaanse krant AS.

Sánchez is sinds 2011 in dienst bij Rabobank en won in die twee seizoenen onder meer twee keer een Touretappe en de klassieker San Sebastián. Rabo zegde vanwege alle dopingperikelen vorige week het sponsorschap van de wielerploeg na zeventien jaar op.

De Oekraïner Volodomir Bileka verklaart in het rapport dat verschillende coureurs, onder wie Sánchez, in 2007 in Sankt Moritz werden bijgestaan door Ferrari. Die zou tevens verboden middelen hebben verschaft. Sánchez, destijds uitkomend voor Caisse d’Epargne, heeft toegegeven met de Italiaan te hebben gewerkt, maar naar eigen zeggen zonder gebruik te maken van verboden middelen.

15.000 euro voor slechts tips

Rubiera, jarenlang rijdend voor US Postal, heeft, zo blijkt uit het rapport, vijftienduizend euro overgemaakt op een Zwitserse rekening die op naam stond van de Italiaan. Volgens Rubiera was dat geld bestemd voor tips tijdens de voorbereiding.

De Spaanse justitie gaat verder een onderzoek instellen naar twee artsen die jarenlang betrokken waren bij de dopingpraktijken van Armstrong. Luis Garcia del Moral, ex-ploegarts van US Postal, is door Usada al voor het leven geschorst. Pedro Celaya, een andere ex-ploegarts, nog niet. Het College van Artsen in Spanje bepaalt samen met justitie of sprake is van strafbare feiten.