Schafthuizen eist verbod Reve-boek

Het derde deel van de Reve-biografie dat vrijdag vervroegd verscheen, is „een lange karavaan van ongeoorloofde citaten”. Biograaf Nop Maas had geen toestemming om de ongepubliceerde Reve-citaten te publiceren waarvan Joop Schafthuizen het auteursrecht bezit. En áls de toestemming al gegeven was, is die ongeldig omdat de weduwnaar van Reve destijds depressief en dus wilsonbekwaam was.

Dat was de belangrijkste argumentatie van Schafthuizens advocaten in het kort geding tegen Maas en zijn uitgeverij Van Oorschot, dat de Amsterdamse rechtbank gisteren behandelde. Schafthuizen, zelf niet aanwezig, wil De late jaren 1975-2006 onmiddellijk uit de handel laten halen.

Vorig jaar verbood de rechter publicatie van de citaten, omdat nooit schriftelijk toestemming was gegeven. Het gerechtshof stelde Maas en Van Oorschot in juni dit jaar toch nog in het gelijk: doorslaggevend was Schafthuizens aanvankelijke mondelinge instemming („Stuur maar naar de zetter”). Voor hij zijn toestemming introk waren in goed overleg al tientallen passages geschrapt en geanonimiseerd.

In augustus startte Schafthuizen een bodemprocedure. „Uitgeverij Van Oorschot frustreert die door de biografie nu snel de schappen in te jassen”, fulmineerden zijn advocaten. Zij noemden de biografie een „karaktermoord” op Reve, een „verkapte exploitatie” van Schafthuizens bezit.

De rechter doet vanmiddag uitspraak.