Sap neemt afscheid van Kamer - ‘Lenteakkoord politiek hoogtepunt’

Jolande Sap heeft vanmiddag afscheid genomen van de Tweede Kamer zonder dat ze daar zelf bij afwezig was. De Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg las haar afscheidsbrief voor die begon met de woorden: Ik had me mijn afscheid van de politiek anders voorgesteld.

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Jolande Sap heeft vanmiddag afscheid genomen van de Tweede Kamer zonder dat ze daar zelf bij aanwezig was. De Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg las haar afscheidsbrief voor die begon met de woorden: Ik had me mijn afscheid van de politiek anders voorgesteld.

In deze brief noemt ze het Lente-akkoord, waarvoor GroenLinks samen met D66 en CU de basis legde, haar politieke hoogtepunt:

Dit was politiek naar mijn hart: voorbij de polarisatie, zonder taboes samenwerkend en met het vizier gericht op het oplossen van grote maatschappelijke problemen. Hoewel de politieke en maatschappelijke euforie over het lente-akkoord ruim voor de verkiezingen verdampte, ben ik er trots op dat GroenLinks voor het eerst haar landelijke verantwoordelijkheid kon nemen en sociale en groene resultaten boekte waarvan de formatie-onderhandelaars nu profiteren.

Vertrek gevolg ‘interne en partijpolitieke conflict’

Over haar vertrek als Kamerlid, fractievoorzitter en partijleider wilde ze alleen kwijt dat dit het gevolg is van het “interne en partijpolitieke conflict dat volgde op een slechte verkiezingsuitslag”.

Sap blikte verder terug op de steun van GroenLinks aan de politiemissie in Kunduz.

Helaas is de missie vanaf het begin ten prooi geweest aan politieke polarisatie, karikaturen en negatieve beeldvorming. Ik hoop van harte dat een evaluatie te zijner tijd ruimte biedt voor een oprechte beoordeling van nut en noodzaak, zodat de waardevolle ervaring die Nederland bezit op het vlak van politietraining en opbouw van de rechtstaat kan worden benut.

Volgens politiek redacteur Annemarie Kas van NRC viel vooral op dat de afscheidsbrief erg gericht was op de inhoud. “Dat is typerend voor Jolande Sap. Ze beschreef uitgebreid wat ze politiek bereikt heeft”, aldus Kas.

Update 16.23 uur: Femke Halsema en Jolande Sap melden zojuist op Twitter:

Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Zo, een fijne middag bij @jolandesap doorgebracht en een glas goede champagne gedronken.
Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Veel dank Anouschka van Miltenburg voor de mooie woorden in de Kamer. Fijne middag gehad met @FemkeHalsema @anitadehorde en mijn gezin

Voortman in de Kamer

Sap trad begin deze maand terug als Kamerlid, fractievoorzitter en partijleider van GroenLinks, nadat het partijbestuur het vertrouwen in haar had opgezegd. Bram van Ojik aangewezen als haar opvolger.

Doordat Sap haar functie heeft neergelegd, is er in de Kamer een plek vrijgekomen voor Linda Voortman, de nummer vijf op de lijst bij GroenLinks. Op zijn vroegst donderdag wordt zij door de voorzitter van de Kamer geïnstalleerd.