Rwanda maakt bezwaar bij VN om beschuldigend rapport

Kamp Kanyaruchinya in Congo met 57.000 vluchtelingen uit de grensregio met Rwanda en Oeganda. Foto AFP / Junior D. Kannah

De regering van Rwanda heeft bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een klacht ingediend over een VN-rapport waarin het Afrikaanse land ervan wordt beschuldigd rebellen in het oosten van Congo te steunen. Dat zei de Rwandese minister van buitenlandse zaken Louise Mushikiwabo gisteravond.

Mushikiwabo sprak van een gebrekkig en “ideologisch vertekend” rapport. Ze ontkende beweringen rebellen in Oost-Congo onder commando staan van de Rwandese minister van Defensie. Wel erkende ze dat haar regering niet het hele rapport heeft ontvangen en dus niet het hele plaatje heeft gezien. Het verslag lekte uit naar diverse media aan de vooravond van een stemming waarbij onder meer Rwanda werd toegelaten als tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad.

Het oosten van Congo wordt sinds de Rwandese genocide in 1994 overspoeld met geweld. Volgens het rapport voert Bosco Ntaganda, een voormalige Congolese generaal die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof, het bevel over de opstand op de grond, terwijl ex-kolonel Sultani Makenga de samenwerking met andere milities coördineert.

De rebellen hebben vorige maand een bestuur opgezet, dat belasting int en mensen controleert. Sinds de gevechten in april uitbraken zijn een half miljoen mensen ontheemd in de provincie Noord-Kivu. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden en Nederland hebben een deel van hun ontwikkelingshulp aan Rwanda opgeschort vanwege de steun aan de rebellen. De Britten hebben de hulp inmiddels weer hervat.