Rutte: affaire-Van Rey is schadelijk voor de VVD

De affaire rond VVD’er Jos van Rey is volgens premier Rutte schadelijk voor de partij. “Het is nooit goed voor een partij om zo in het nieuws te zijn”, aldus Rutte.

VVD-leider Mark Rutte verlaat de formatiebesprekingen op het Binnenhof vandaag. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De affaire rond VVD’er Jos van Rey is volgens premier Rutte schadelijk voor de partij. “Het is nooit goed voor een partij om zo in het nieuws te zijn”, aldus Rutte.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan de Roermondse burgmeesterskandidaat Ricardo Offermans. Gisteren stapte hij op als wethouder en Eerste Kamerlid vanwege de beschuldigingen aan zijn adres. In zijn kielzog stapte vandaag ook de VVD-fractie in Roermond uit de coalitie. Offermans trok zijn kandidatuur terug.

Rutte reageert voor het eerst op de zaak. VVD’ers moeten volgens hem ‘de hoogste standaarden hanteren wat betreft integriteit en betrouwbaarheid’. “Daar staan we voor”, zei hij tegen de NOS. Wel zei hij ervoor te willen waken dat mensen in de media worden veroordeeld voordat de onderzoeken zijn afgerond.

Opmerkelijk is dat partijvoorzitter Benk Korthals daarentegen vindt dat de zaak weliswaar ‘vervelend’ is voor de landelijke VVD, maar dat het zegt niets over de cultuur en de kwaliteit van de bestuurders in de partij. Korthals noemt de situatie in de Volkskrant op basis van het ANP ‘heel pijnlijk’. Het besluit van de VVD-fractie in Roermond om de oppositie in te gaan, laat volgens hem zien hoe zwaar het de partij valt.

De partijvoorzitter respecteert de beslissing van Van Rey om terug te treden. Hij hoopt dat snel duidelijkheid komt over de zaak.

“Zolang we niet precies weten wat er is gebeurd, wachten we af.”

Ook VVD-fractieleider in de Eerste Kamer Loek Hermans zei vanmorgen dat hij het besluit van Van Rey om op te stappen respecteert.

“Het recht moet nu zijn loop hebben en we wachten wat eruit komt.”