Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ROC Zadkine moet eigen boontjes doppen van minister

Het ROC Zadkine bij het Hofplein in Rotterdam. Foto ANP/Marco de Swart

Het ROC Zadkine uit Rotterdam, dat momenteel kampt met een enorm gat in de begroting, hoeft niet te rekenen op extra geld uit Den Haag. De noodlijdende onderwijsinstelling moet de problemen zelf oplossen. Geld lenen behoort wel tot de mogelijkheden.

De mbo-instelling sluit komend boekjaar waarschijnlijk af met een tekort van negentien miljoen euro, zo werd vrijdag bekend. De instelling moet hierdoor 150 voltijdsbanen schrappen en honderdduizend vierkante meter aan gebouwen verkopen. De ontslagen komen bovenop de 275 banen die dit voorjaar al werden geschrapt. Vorig jaar leed de instelling al een verlies van vijftien miljoen euro.

Van Bijsterveldt noemde de situatie bij Zadkine tijdens het vragenuurtje vanmiddag ‘zorgelijk’, maar desondanks is ze niet van plan bij te springen. Wel wordt met het ministerie van Financiën onderhandeld over nieuwe leningen en overheidshypotheken op de panden van Zadkine. Dat zou dertig tot veertig miljoen euro op moeten leveren.

ROC Zadkine, dat momenteel zwaar onder toezicht staat van de inspectie, is in de problemen gekomen door de grote hoeveelheid aangekocht vastgoed. Tussen 2004 en 2007 kocht Zadkine een aantal panden om uit te breiden, maar kort daarop sloeg de crisis toe. Verschillende fracties spraken vanmiddag schande van de bestuurders die geld verkwisten met vastgoeddeals. Jesse Klaver (GroenLinks) noemde de gang van zaken ‘volslagen belachelijk’. Jasper van Dijk van de SP:

“De bestuurders gedragen zich als een soort zonnekoning die miljoenen besteden aan dit soort prestigeprojecten.”