Reizen om te eten, van maaltijd naar maaltijd

Food lover’s guide to the world

Lonely Planet. 320 blz. €38,99***

Laat me vertellen over mijn eerste keer Barcelona. Schitterende stad, toffe sfeer, lekkere tapas, alles oké. Maar na drie dagen tapas tussen de toeristen werden mijn reisgenoot en ik toch wel nieuwsgierig waar de Barcelonezen nu zelf aten. In ons beste Spaans informeerden we ernaar bij de enige locals die we in deze miljoenenstad te spreken kregen: de mensen achter de bar.

Met een adres op een bierviltje stapten we in een taxi. „Hierheen graag.” „Welke wijk?” „Geen idee.” Het kostte drie taxichauffeurs voor we uiteindelijk, om half 12, de straat van het bierviltje inreden. Aan verlichting deden ze niet in deze buitenwijk. Nergens een huisnummer. Zelfs geen oplichtend San Miguel-logo. Het lokalemensenrestaurant was in onze hoofden inmiddels uitgegroeid tot een soort culinair walhalla. Wij moesten en zouden daar eten.

Geen zorgen, het verhaal loopt goed af. We vonden het restaurant en gingen er binnen. De eetzaal viel stil. Als we appeltjesgroen waren geweest met ogen op steeltjes was men niet verbaasder geweest. Nog nooit had men in het lokalemensenrestaurant een toerist gezien. Maar toen iedereen van de schrik bekomen was, kregen we het laatste tafeltje. We kregen een karaf wijn en de menukaart en een heleboel nieuwe, Barcelonese vrienden.

Die avond aten we niet alleen de meest fantastische tapas ooit, we hadden een heus reisavontuur beleefd. Een avontuur dat zich sindsdien op vele plaatsen ter wereld heeft herhaald. In Londen, in Berlijn, in New York, in Bangkok, overal zat ik in taxi’s met een bierviltje waarop dat ene lokale restaurantje stond gekrabbeld. Even vaak als het goed afliep, stond ik voor een opgedoekt restaurant, een dichte deur of volle eetzaal. Maar nog steeds kan ik geen fijnere manier van reizen bedenken dan van maaltijd naar maaltijd, altijd op zoek naar nieuwe smaken en onbekende geuren.

Reizen om te eten, dat is precies waar de Food lover’s guide to the world over gaat. Voor de culinair nieuwsgierige reiziger gaf Lonely Planet eerder al een serie eetreisgidsjes op zakformaat uit, de World Food-serie. Nu is er dit verzamelwerk dat de grootste keukens van de wereld bijeen brengt.

Als reisgids is de hardcover Food lover’s guide veel en veel te zwaar. Maar als verheug- en nagenietboek voor in de leunstoel voldoet het voortreffelijk, mede dankzij de royale en prachtige fotografie. Van de kleine, met rijst gevulde Chinese dumplings in een dimsumrestaurant in Hongkong tot de boven houtskool gegrilde kip op het Djemaa el-Fnaplein in Marrakesh, alles ziet er uit om in te bijten.

De toon van het boek is des Lonely Planets: informatief, praktisch en opgeruimd. Lokale eetgewoonten worden uitgelegd – steek in Japan nooit je eetstokjes rechtop in je kom rijst! – en de belangrijkste ingrediënten besproken. Elke keuken wordt beschreven aan de hand van de meest kenmerkende gerechten, snacks en drankjes. Voor sommige specialiteiten zijn recepten opgenomen, te weinig om de Food lover’s guide als kookboek aan te merken, maar wie zin heeft, kan er thuis mee aan de slag en zo de smaak van een voorbije vakantie opnieuw oproepen.

Maar verreweg de grootste verdienste van de gids zijn toch de adressen die erin staan. Adressen van eetstalletjes, bars, markten, bakkers, kookscholen en restaurants, dat is immers wat je als food lover op reis wilt weten. Wat moet ik hier proeven en waar kan ik dat het beste doen? Helaas is de Food lover’s guide, zoals gezegd, niet bepaald rugzakvriendelijk. En dus is het wachten op de app. Of, en ik denk dat ik daarvoor kies, gewoon in taxi’s blijven stappen met op bierviltjes gekrabbelde adressen.