Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter verbiedt Reve-biografie niet

Het derde deel van de Reve-biografie hoeft niet uit de handel gehaald te worden. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank zojuist bekendgemaakt. De rechter stelt in het vonnis dat er geen nieuwe feiten zijn aangetoond waaruit moet blijken dat Schafthuizen geen toestemming had verleend voor de publicatie van Reve-citaten. Daarmee volgt zij de eerdere uitspraak van het gerechtshof.

De rechter stelt biograaf Nop Maas en zijn uitgeverij Van Oorschot in het gelijk. Het belangrijkste nieuwe argument voor het verbod was de depressie waaraan Schafthuizen leed op het moment dat de toestemming voor het opnemen van de omstreden citaten, overtuigde de rechter niet. De weduwnaar van Gerard Reve liet bij monde van zijn advocaat direct weten dat hij zal doorgaan met procederen:

De uitspraak deugt niet en in ben ervan overtuigd dat in de bodemprocedure anders zal worden geoordeeld. Ik vind het zeer onbehoorlijk dat de uitgever niet het oordeel van de bodemrechter heeft willen afwachten. Ik zal me beraden over verdere stappen maar zet in ieder geval de bodemprocedure voort. Daarin zal ik aantonen dat van toestemming nooit sprake is geweest en dat op grote schaal inbreuk is gemaakt op  het werk van Gerard Reve.

‘In de bodemprocedure zal een volledige schadevergoeding worden gevorderd,’ reageerde de advocaat van Schafthuizen, Gert-Jan van den Bergh. 

Herm Pol van Athenaeum Boekhandel in Amsterdam zei eerder vanmiddag tegen NRC Handelsblad dat er in zijn winkel een run ontstaan is op de biografie. Sinds het boek zaterdag verscheen raakte men er steeds meer van doordrongen dat de noodzaak om er op tijd bij te zijn hoog was. ‘Het is hier een komen en gaan van Reve-liefhebbers die het boek komen kopen, we verkopen er dagelijks tientallen. Je merkt ook dat het steeds harder loopt, naarmate het uur van de uitspraak dichterbij komt.’