Proces Julio Poch zoals verwacht opnieuw vertraagd

Julio Poch in de rechtbank van Madrid waar hij in 2010 akkoord ging met uitlevering aan Argentinië. Foto ANP / EPA ? Gustavo Cuevas

Het proces tegen Julio Poch is uitgesteld tot 28 november. Dat melden bronnen rond de zaak. Het megaproces tegen 67 verdachten van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de militaire junta in Argentinië zou aanvankelijk donderdag van start gaan. Maar toen aanklager Goransky vorige week ontslag nam ontstond er twijfel, meldt persdienst Novum.

Poch en de andere verdachten staan terecht voor misdaden die gepleegd zijn tijdens de laatste militaire dictatuur van Jorge Videla in Argentinië (1976 tot 1983) in het marine-complex ESMA. Uniek in de zaak is dat voor het eerst verdachten van de zogenoemde dodenvluchten worden vervolgd. Hierbij werden tegenstanders van het regime gedrogeerd en vervolgens uit vliegtuigen in zee gegooid.

Verzoek tot vrijlating

Voormalig Transavia-piloot Poch, die naast de Argentijnse ook de Nederlandse nationaliteit heeft, is een van de verdachten. Hij heeft altijd verklaard onschuldig te zijn. Poch zit vast in afwachting van zijn zaak. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zei vorige week na het ontslag van de aanklager dat hij verzoek tot vrijlating overweegt:

“Poch was nu helemaal klaar, ook mentaal, om het proces aan te gaan. Hij wilde dat ook, want hij wil zijn onschuld aantonen voor die rechters. Als dit zou leiden tot een uitstel van het proces, dan zullen we ons onder andere moeten beraden op de vraag of dit niet moet leiden tot een verzoek om tijdelijke vrijlating van Julio Poch.”

Het proces liep al veel vertraging op en is nu dus weer verzet naar een later tijdstip. De nieuw benoemde aanklager is Eduardo Friele en heeft een staat van dienst in dergelijke zaken. Hij vroeg uitstel aan om de verschillende zaken en aanklachten verder te bestuderen.
Verwacht wordt dat het proces twee jaar in beslag kan nemen.