Oudste boekprijs zoekt beste winnaar ooit

Tommy Lee Jones (links) en Cormac McCarthy (Foto AP)

Graham Greene en Cormac McCarthy staan op de shortlist van de verkiezing van de beste winnaar ooit van de James Tait Black Award, de oudste literaire prijs van Engeland. Dat meldt The Guardian.

De James Tait Black Award voor de beste Engelstalige fictie wordt sinds 1919 jaarlijks uitgereikt vanuit de universiteit van Edinburgh in Scotland.

Ter ere van de 250ste verjaardag van de universiteit gaat de opleiding Engelse literatuur nu op zoek naar de ultieme winnaar der winnaars. De studenten mochten elk zes favoriete boeken uitkiezen en creëerden zo een shortlist.

Hierop staan Cormac McCarthy (The Road), Caryl Philips (Crossing the River), James Kelman (A Disaffection), Angela Carter (Nights at the Circus), Graham Greene (The Heart of the Matter) en Muriel Spark (The Mandelbaum Gate).

De laatste drie schrijvers uit de shortlist zijn inmiddels overleden.

Salman Rushdie, die in 1981 met zijn roman Midnight’s Children de James Tait Award won, staat niet op de lijst. In 2008 werd hij met hetzelfde boek wel verkozen als de beste winnaar ooit van de Booker Prize.

Een jury met onder meer auteur Alan Warner en journaliste Kirsty Wark kiest in december uit de shortlist de uiteindelijke winnaar.