Oorlog in het pretpark

Visitors use toy weapons to shoot pictures of Japanese military soldiers displayed as targets at a guerrilla warfare experiential park, one of two theme parks, on the outskirts of Wuxiang county, north China's Shanxi province, October 20, 2012. Visitors to the theme parks pay to participate in a dress up action play with performers, where they can choose to role play as soldiers from the Japanese army or the Eighth Route Army, with professional sound and lighting effects. A live-action performance and the parks, located near the former headquarters of the Eighth Route Army, a military group controlled by the Communist Party of China during the Chinese Civil War and the Second Sino-Japanese War, cost the Wuxiang government around 500 million RMB ($80 million) to construct. Picture taken on October 20, 2012. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: MILITARY POLITICS SOCIETY)
Visitors use toy weapons to shoot pictures of Japanese military soldiers displayed as targets at a guerrilla warfare experiential park, one of two theme parks, on the outskirts of Wuxiang county, north China's Shanxi province, October 20, 2012. Visitors to the theme parks pay to participate in a dress up action play with performers, where they can choose to role play as soldiers from the Japanese army or the Eighth Route Army, with professional sound and lighting effects. A live-action performance and the parks, located near the former headquarters of the Eighth Route Army, a military group controlled by the Communist Party of China during the Chinese Civil War and the Second Sino-Japanese War, cost the Wuxiang government around 500 million RMB ($80 million) to construct. Picture taken on October 20, 2012. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: MILITARY POLITICS SOCIETY) REUTERS

Lekker knallen op de Japanse vijand: deze twee Chinese mannen leven zich helemaal uit in een pretpark. Nabij een oud hoofdkwartier van het Volksbevrijdingsleger, in het noorden van China, is een pretpark geopend waar je onder meer virtueel oorlogje kunt spelen tegen de buren. En die attractie is waarschijnlijk heel populair nu de spanningen tussen China en Japan de laatste maanden hoog zijn opgelopen. Dat gebeurde nadat Japan een paar omstreden eilandjes had gekocht van een particuliere eigenaar.

De plaatselijke overheid heeft ruim 80 miljoen dollar in het park gestoken. De bezoekers kunnen met neppistolen vuren op foto’s van Japanse militairen. Daarnaast kan worden deelgenomen aan een rollenspel, waar de bezoeker er ook – heel gewaagd – voor kan kiezen om een militair uit het Japanse leger te spelen. Het geheel wordt omlijst met state-of-the-artgeluid en een compleet arsenaal aan lichteffecten.

Het guerrilla-pretpark, zoals het in de markt wordt gezet, is overigens geen unicum meer. De Chinezen hebben er onlangs nog eentje extra geopend.