Onderzoeksraad neemt visbedrijf van salmonellazalm onder de loep

De zalm- en palingrokerij Foppen in Harderwijk waar de vis wordt verwerkt. De besmetting van de zalm vond plaats door een fout in een Griekse productielijn. Foto ANP / Hans Steinmeier

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar het Harderwijkse visbedrijf Foppen. De raad wil onderzoeken hoe het bedrijf is omgegaan met het risico op de uitbraak van salmonella waardoor de afgelopen weken zo’n duizend mensen ziek zijn geworden.

Ook wordt gekeken hoe het bedrijf en de overheid hebben gereageerd op de salmonella-uitbraak. Dat laat de raad weten aan persbureau Novum. Het gaat de raad dan ook alleen om de lessen die uit het verloop van de uitbraak zijn te trekken, niet om wie er schuldig of aansprakelijk is voor de besmetting. De komende weken begint de raad met het verzamelen van informatie.

Afgelopen zondag werd al bekend dat het bedrijf een schadevergoeding gaat uitkeren aan mensen die zijn getroffen door de salmonellabesmetting. Minstens drie mensen zijn overleden door de besmette zalm.